ΥΓΕΙΑ

Δεν κινδυνεύουν όλοι οι παχύσαρκοι από διαβήτη και καρδιοπάθεια

Η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερα από 60 διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Δεν κινδυνεύουν όλοι οι παχύσαρκοι από διαβήτη και καρδιοπάθεια

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι ορισμένα άτομα που ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος δεν αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα, περίπου το 25% των παχύσαρκων δεν παρουσιάζουν προβλήματα μεταβολικής φύσεως ακόμη κι αν πάρουν ακόμη περισσότερα κιλά στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές μελέτησαν μια μικρή ομάδα παχύσαρκων ατόμων, εξετάζοντας βασικούς δείκτες μεταβολικής λειτουργίας όπως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το λίπος στο συκώτι κ.α.

Κατά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν πως το είδος του λίπους στο συκώτι αλλά και ο μεταβολικός ρυθμός αποτελούν βασικούς παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο ένα παχύσαρκο άτομο κινδυνεύει να εκδηλώσει προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνες ώστε να εξακριβώσουν τον ακριβή μηχανισμό προστασίας που επιτρέπει στα άτομα αυτά να παραμένουν σχετικά υγιή σε σύγκριση με άλλα παχύσαρκα άτομα.

Μερικοί από τους παράγοντες που πιθανότατα καθορίζουν την έκβαση αυτή είναι τα γονίδια, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η φυσική κατάσταση, η μικροχλωρίδα του εντέρου αλλά και η συναισθηματική υγεία του ατόμου.