ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σπρέι ινσουλίνης υπόσχεται σπουδαία πράγματα στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Σπρέι ινσουλίνης υπόσχεται σπουδαία πράγματα στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Σε μια νέα έρευνα, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Wake Forest, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη μορφή ρινικού σπρέι ινσουλίνης.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Suzanne Craft, βασίστηκαν σε μία παλαιότερη έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει το 2011 και στην οποία είχαν διαπιστώσει ότι η χρήση ρινικού σπρέι ινσουλίνης βελτιώνει τη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένησης.

Σε εκείνη την έρευνα, οι συμμετέχοντες είχαν λάβει ποσότητα 20 ή 40 μονάδων (international units – IU) μέσω ρινικου σπρέι. Στη νέα έρευνα, μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων έλαβε ίδια ποσότητα φαρμάκου, μόνο που αυτήν τη φορά επρόκειτο για ινσουλίνη "detemir", μια ειδικά τροποποιημένη μορφή ινσουλίνης που έχει πολύ μεγαλύτερης διάρκειας δραστικότητα, συγκριτικά με την "απλή" ινσουλίνη.

Κάθε ένας από τους 60 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί ήδη με Ήπια Γνωστική Εξασθένηση (ΗΓΕ) ή με ήπια ή μέτρια αναπτυγμένη νόσο του Αλτσχάιμερ, έλαβαν τυχαία 20 ή 40 IU ινσουλίνης "detemir" καθημερινά επί 21 ημέρες. Ορισμένοι από αυτούς αντί για ινσουλίνη, έλαβαν ένα φάρμακο "placebo". Η χορήγηση γινόταν πάντα με τη μορφή ρινικού σπρέι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 40 IU ινσουλίνης detemir έδειξαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη (την ικανότητα να διατηρούν και να επεξεργάζονται νέες πληροφορίες) σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν 20 IU ινσουλίνης detemir ή το εικονικό φάρμακο (placebo).

Επίσης, οι συμμετέχοντες που έλαβαν 40 IU ινσουλίνης detemir και οι οποίοι κατείχαν το γονίδιο APOE-e4 (ένα γονίδιο που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ) είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν τη χαμηλότερη δόση της ινσουλίνης detemir ή το εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν το γονίδιο APOE-e4 είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν δόση 20 ή 40 IU ινσουλίνης detemir ή το εικονικό φάρμακο.

Η Suzanne Craft υποστηρίζει ότι "η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ινσουλίνη detemir μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία για ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή με ΗΓΕ, με τρόπο παρόμοιο αλλά πιο ισχυρό συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνά μας με κανονική ινσουλίνη. Είναι επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήμασταν σε θέση να βελτιώσουμε τη μνήμη για τους ενήλικες με ΗΓΕ που έχουν το γονίδιο APOE-e4, καθώς αυτοί οι ασθενείς είναι εμφανώς πιο ανθεκτικοί σε άλλες θεραπείες και παρεμβάσεις".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.

Διαβάστε επίσης:

Η παραβατικότητα των ηλικιωμένων είναι ένδειξη άνοιας!

Ελπίδες για αποκατάσταση της μνήμης στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

Η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τις βλάβες από το Αλτσχάιμερ

BEST OF NETWORK

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σεισμός Ελασσόνα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτήρια - Προς κατεδάφιση το σχολείο και 150 σπίτια

Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμαχίες - «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν - Οργή για τα νέα όπλα της Ελλάδας

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής: «Ξεμένουν» από ΜΕΘ, ποια θα λειτουργούν ως Covid

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του καθολικού lockdown - Όλο το παρασκήνιο

Survivor: Δεν ξανάγινε! Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια – Ξέσπασε σε κλάματα η Μαριαλένα (video)

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας αυτή την εβδομάδα - Τι θα γίνει το Πάσχα

Δημήτρης Λιγνάδης: Το πόρισμα της έρευνας από το σπίτι του - Έρχονται νέες καταθέσεις μαρτύρων

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τα νέα μέτρα - Τι θα κρίνει το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

SMS στο 13033: Πώς θα μετακινούμαστε για καταστήματα, άθληση και φροντίδα ηλικιωμένου

Άγρια δολοφονία: Πατέρας σκότωσε με 20 σφαίρες την κόρη επειδή δεν του είπε πού είναι η πρώην του

Σεισμός Ελασσόνα – Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί θα συνεχίζονται για μήνες – Γιατί ανησυχεί