ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι της δυσλειτουργικής αναπνοής

Διορθώνοντας μία απλή κίνηση θα πετύχετε καλύτερες επιδόσεις στο γυμναστήριο και όπου αλλού χρειάζονται αυξημένες... αντοχές.

Οι κίνδυνοι της δυσλειτουργικής αναπνοής

Δεν υπάρχει κάποια μυστική φόρμουλα για να βελτιώσετε εν μία νυκτί τη φυσική σας κατάσταση, μπορείτε όμως με μια κίνηση να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο τρέξιμο, το κολύμπι, το χορό ή όπου αλλού εσείς θέλετε.

Όπως τονίζει ο διεθνούς φήμης σύμβουλος φυσικής κατάστασης Brandon Marcello, η αναπνοή είναι μια κίνηση και ως κίνηση θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Η διαδικασία της αναπνοής περιλαμβάνει την αυτόματη ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, στην πραγματικότητα όμως αφορά ταυτόχρονα και στη συντονισμένη κίνηση που εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε.

Η σωστή στάση αναπνοής είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή στάση κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος προσπαθεί να κάνει βαθύ κάθισμα και τα γόνατά του τρέμουν, θα πρέπει ο γυμναστής να τον σταματήσει. Ομοίως, ο ειδικός θα πρέπει να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει κάποιον με δυσλειτουργική αναπνοή.

Η δυσλειτουργική αναπνοή επηρεάζει τις αθλητικές μας επιδόσεις. Όταν βασιζόμαστε σε δευτερεύουσες μυϊκές ομάδες για να αναπνεύσουμε, δεν επιτρέπουμε στο σώμα μας να λειτουργήσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Για παράδειγμα, για κάποιον που παίζει τένις, ο ώμος δεν ελέγχει μόνο την κίνηση της ρακέτας αλλά βοηθά παράλληλα στην εισπνοή και την εκπνοή. Κατ' επέκταση, λόγω της δυσλειτουργικής αναπνοής επηρεάζεται η σταθερότητα του κορμού και η λεκάνη κλίνει προς τα εμπρός. Επίσης, μπορεί να ασκηθεί υπερβολική πίεση στους μύες της μέσης και να προκληθεί πόνος ή ακαμψία στους μύες της ωμοπλάτης.

Πώς θα καταλάβετε αν η αναπνοή σας είναι δυσλειτουργική

Τοποθετήστε το ένα σας χέρι επάνω στο στέρνο και το άλλο στο στομάχι και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη. Εάν το στέρνο φουσκώνει και οι ώμοι ανασηκώνονται χωρίς να διευρύνεται ο κορμός, τότε αναπνέεται από το στέρνο σας, όπως οι περισσότεροι ενήλικες. Σύμφωνα με τον Marcello, όταν εισπνέετε ο κορμός θα πρέπει να εκτείνεται, σπρώχνοντας την κοιλιά προς τα έξω. Μόνο τότε επιτυγχάνεται η λεγόμενη διαφραγματική αναπνοή, η οποία είναι και η πιο σωστή μορφή αναπνοής.

Πώς θα βελτιώσετε την αναπνοή σας

Το πρώτο βήμα είναι να αναπνέετε συνειδητά, δηλαδή να εστιάζετε στο μοτίβο της αναπνοής σας έως ότου συνηθίσετε και η διαφραγματική αναπνοή εκτελείται αυτόματα. Χρειάζονται περίπου τρεις με έξι μήνες εξάσκησης μέχρι να επιτευχθεί αυτό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πώς μπορείτε να εξασκηθείτε για να αναπνέετε με τη βοήθεια του διαφράγματος.

{youtube}0Ua9bOsZTYg{/youtube}

Η διαφραγματική αναπνοή βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή τόσο κατά τη σωματική άσκηση όσο και στην καθημερινότητά σας.

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή μας
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και... κάντε καλύτερο σεξ
Καθαρίστε τα πνευμόνια σας με αυτές τις 7 τροφές!