ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την καρδιοπάθεια

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποδεικνύει πως η έλλειψη βιταμίνης D κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στο μέλλον.

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την καρδιοπάθεια

Οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D σε νεαρή ηλικία και του αυξημένου πάχους του έσω χιτώνα της καρωτίδας (IMT). Τα ερευνητικά στοιχεία αφορούσαν σε 2.148 εθελοντές και οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των συμμετεχόντων κατά την ηλικία των 3 με 18 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση των αρτηριών των συμμετεχόντων στην ηλικία των 30 έως 45 ετών. Το αυξημένο πάχος των αρτηριών θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D στην παιδική και εφηβική ηλικία και της υποκλινικής αθηροσκλήρωσης κατά την ενήλικη ζωή», δηλώνει ο ερευνητής Markus Juonala από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου στην Φινλανδία, συμπληρώνοντας πως «η συσχέτιση φάνηκε να μην επηρεάζεται από άλλους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, το κάπνισμα, η διατροφή, η φυσική κατάσταση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος κ.α.».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί πως υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και τις αλλοιώσεις στις αρτηρίες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η συσχέτιση αφορούσε στην έλλειψη βιταμίνης D και τις αλλοιώσεις στις αρτηρίες, όχι απαραίτητα στην έλλειψη βιταμίνης D και το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα.