ΥΓΕΙΑ

Τα βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα με το έντερό του τουλάχιστον μία φορά στους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Τα βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου

Το 51% των πασχόντων αποδίδει το πρόβλημα στην κακή διατροφή και το 30% πιστεύει ότι ευθύνεται το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας.

Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Δρακοντιά
Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά.

Αλθαία
Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Το φυτό περιέχει συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Πορτοκάλι
Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια, ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν και τη δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λειτουργία του εντέρου.

Αχλαδιά
Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αρκεί να είναι ώριμο. Το άγουρο φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμήστε το πριν από το φαγητό ή ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.

Αγκινάρα
Η αγκινάρα προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι.

Λυκοπόδιο
Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.

Αλεξανδρινή χένα
Είναι το φυτό Κασσία που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό από την αρχαιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς η παρατεταμένη κατανάλωση του φυτού είναι πιθανό να προκαλέσει εξάρτηση στο έντερο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του σε περιπτώσεις χρόνιας ή σπαστικής δυσκοιλιότητας.

Λάχανο
Όταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του είναι φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού».

Πράσο
Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια.

Πεπόνι
Το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C.

Ντομάτα
Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Σπανάκι
Δρα ως φυσικό καθαρτικό, χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας.

Μηλιά
Το μήλο δρα κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού.

Διαβάστε επίσης:

Οι μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες της λεβάντας

Τα βότανα που καταπολεμούν το άγχος