ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λόγοι που τα ψητά μήλα είναι ιδανικά για την πέψη

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μαγειρεμένα μήλα είναι δημοφιλή λόγω των πιθανών οφελών τους για την υγεία του εντέρου.

3 λόγοι που τα ψητά μήλα είναι ιδανικά για την πέψη

Το μαγείρεμα των μήλων μπορεί να διασπάσει τις ίνες τους και να απελευθερώσει πηκτίνη, μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Πηκτίνη και μικροβίωμα εντέρου

Τα μαγειρεμένα μήλα προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία του εντέρου, χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της μαγειρικής διαδικασίας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Stephani Johnson.

Η πηκτίνη βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. «Ενώ η φλούδα των μήλων περιέχει περισσότερη πηκτίνη από τη σάρκα, το μαγείρεμα των μήλων, με ή χωρίς τη φλούδα, βοηθά στην απελευθέρωση αυτής της ευεργετικής ίνας», εξήγησε.

Η πηκτίνη δρα ως πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι αποτελεί τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Για να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο σχετίζεται με καλύτερη πέψη, ισχυρό ανοσοποιητικό και βελτιωμένη διάθεση, χρειαζόμαστε ποικιλία αυτών των βακτηρίων.

Οι διαλυτές ίνες αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου

Τα μαγειρεμένα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στις κινήσεις του εντέρου.

Πέρα από την υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, τα μαγειρεμένα μήλα προάγουν την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου. Οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου των κοπράνων και στην αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε νερό, διευκολύνοντας την αποβολή τους.

Αν είστε δυσκοίλιοι πάντως, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε ωμά μήλα. Τα μαγειρεμένα μήλα υποστηρίζουν τη σταθερή υγεία του εντέρου, αλλά τα ωμά μήλα μπορεί να διευκολύνουν την αφόδευση βραχυπρόθεσμα.

Επειδή το μαγείρεμα διασπά μέρος των αδιάλυτων ινών στα μήλα, τα ωμά μήλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Είναι πιο εύπεπτα

Τα μαγειρεμένα μήλα είναι πιο ήπια για την πέψη από τα ωμά μήλα, αλλά και τα δύο είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου.

Το μαγείρεμα των μήλων μαλακώνει τις ίνες, διευκολύνοντας το σώμα να διασπάσει και να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά. Τα μαγειρεμένα μήλα είναι μια καλή επιλογή για άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή πεπτικά προβλήματα.

Η πηκτίνη μειώνει επίσης τη χοληστερόλη, δεσμεύοντάς την στο πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτός ο τύπος ινών υποστηρίζει και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την πέψη και την απελευθέρωση γλυκόζης.

Τα μαγειρεμένα μήλα είναι μια καλή πηγή πηκτίνης, βιταμίνης C, βιταμινών Β, καλίου και αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κερσετίνης.

Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας, της ανοσολογικής απόκρισης και της κυτταρικής επιδιόρθωσης.

Πηγή: verywellhealth