ΥΓΕΙΑ

Πώς θα διαλέξεις παπούτσια για τρέξιμο

Ξεκίνησες τρέξιμο και πρέπει να διαλέξεις αθλητικά παπούτσια. Δεν αρκεί όμως μόνο το χρώμα και το σχέδιο.

Πώς θα διαλέξεις παπούτσια για τρέξιμο

Το ιδανικό παπούτσι είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως το σχήμα του πέλματός σου, ο τρόπος που περπατάς αλλά και η επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχεις.

Κατά την αγορά αθλητικών παπουτσιών λοιπόν, πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Μέγεθος

Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι πολύ μικρά, ούτε στενά. Πρέπει να «αγκαλιάζουν» καλά το κουντεπιέ σας, χωρίς όμως να μπαινοβγαίνουν εύκολα στη φτέρνα. Επιπλέον το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού πρέπει να απέχει ένα εκατοστό από τη μύτη του παπουτσιού. Το ιδανικό είναι τα αθλητικά να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα από τα καθημερινά σας παπούτσια, άκαμπτα στην ποδική καμάρα αλλά εύκαμπτα στο πρόσθιο μέρος.

Επίστρωση παπουτσιού

Επειδή το τζόκινγκ είναι άθλημα υψηλής πρόσκρουσης, τα παπούτσια πρέπει να στηρίζουν καλά το πόδι και να έχουν επαρκή (αλλά όχι υπερβολική) επίστρωση, ώστε να μειώνουν τους κραδασμούς.

Διατηρείστε τα σε καλή κατάσταση

Πρέπει να τα αλλάζετε μετά από περίπου 500-800 χιλιόμετρα τρεξίματος ή εάν είναι αχρησιμοποίητα πολύ καιρό, καθώς τόσο η υπερβολική χρήση όσο και η αχρησία τα φθείρουν.

Πότε πρέπει να τα αγοράζετε

Αγοράζετε παπούτσια για τρέξιμο πάντοτε το απόγευμα, που τα πόδια σας θα είναι πιο πρησμένα και φορώντας τις κάλτσες του τζόκινγκ.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο πρηνισμός και πώς διαλέγουμε αθλητικά παπούτσια

Πόνος στη φτέρνα: Τι μπορεί να σημαίνει