ΥΓΕΙΑ

Ποια η σχέση των ζαχαρούχων ποτών με την υπέρταση

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Ποια η σχέση των ζαχαρούχων ποτών με την υπέρταση

Σύμφωνα με νέα έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Cardiology, εκτός από τα παραπανίσια κιλά, τα ζαχαρούχα ποτά οδηγούν και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως υποστηρίζει ο Dr Aaqib Habib Malik από το νοσοκομείο Griffin στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη και στην εμφάνιση αρτηριακής πίεσης.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναθεώρησαν 12 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 410.000 άτομα, για να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Ανακάλυψαν ότι όλες οι έρευνες κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα, αποκαλύπτοντας ότι όσοι καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο –της τάξεως του 26 έως 70%- να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους δεν πίνουν τέτοια ποτά.

Οι έφηβοι δε που πίνουν τρία ή και περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, είναι 87% πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται και με την εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τροφές που ρίχνουν άμεσα την πίεση

Ζάχαρη vs. αλάτι: Τι είναι χειρότερο για την υπέρταση;