ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζάχαρη vs. αλάτι: Τι είναι χειρότερο για την υπέρταση;

Η υπερβολική χρήση αλατιού έχει συνδεθεί με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την επιβάρυνση της υγείας της καρδιάς.

Ζάχαρη vs. αλάτι: Τι είναι χειρότερο για την υπέρταση;

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ωστόσο, ότι η ζάχαρη ίσως να είναι πιο βλαπτική για την καρδιά από το αλάτι.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Open Heart, οι ερευνητές από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο «St Luke's» και το Ιατρικό Κέντρο «Montefiore», θα πρέπει να δίνουμε περισσότερο βάρος στην προσπάθεια μείωσης της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουμε, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη από τη μείωση του αλατιού είναι «υπό συζήτηση».

Άλλες επιστημονικές ομάδες χαρακτηρίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης «ανειλικρινή» και «επιστημονικά ανώφελα», επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης τόσο της ζάχαρης, όσο και του αλατιού.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν σε βάθος μια σειρά επιστημονικών στοιχείων από πειράματα, ζωικές και κλινικές μελέτες και διαπίστωσαν ότι η ζάχαρη, ειδικότερα η φρουκτόζη, μπορεί να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην υπέρταση και άλλες καρδιακές παθήσεις, συγκριτικά με το αλάτι.

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι η μείωση της ποσότητας του αλατιού κάτω από ένα ορισμένο σημείο μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και αυτό διότι, η μείωση του αλατιού στα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να ωθήσει τα άτομα να τρώνε περισσότερο.

Όμως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουάργουικ Φρανσέσκο Καπούτσιο υποστηρίζει ότι «η έμφαση στην μείωση της ζάχαρης και όχι του αλατιού είναι τελείως ανειλικρινής. Και τα δύο θα πρέπει να μειώνονται αν θέλουμε ο γενικός πληθυσμός να είναι προστατευμένος από καρδιαγγειακά προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Τομ Σαουντερς από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου επισημαίνει ότι «η μείωση του αλατιού και η απώλεια κιλών μπορεί να μειώσουν αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση του αίματος, ενώ η άμεση επίδραση από τα γλυκαντικά πρόσθετα είναι λιγότερο ευδιάκριτη».

Οι αμερικανοί ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι, στην μελέτη τους εστίασαν μόνον στην φρουκτόζη που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά και όχι στα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των λαχανικών.

Επικαλούνται μάλιστα στοιχεία από την Εθνική Δημοσκόπηση Διατροφής και Δίαιτας της Αγγλίας που δείχνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά τρώνε περισσότερη ποσότητα ζάχαρης από την συνιστώμενη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ζάχαρη πρέπει να αναλογεί σε λιγότερο από το 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ανά ημέρα, δηλαδή το πολύ 50g ζάχαρης, για έναν μέσο ενήλικα. Και συμβουλεύει ότι η μείωση του ποσοστού αυτού στο 5% μπορεί να αποφέρει επιπρόσθετα οφέλη στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης και γλυκά: Διαψεύδοντας τους μύθους...

Καταστροφική και για την ψυχική μας υγεία η ζάχαρη