ΥΓΕΙΑ

Προσθήκη αλατιού στο φαγητό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό, επιβαρύνουν την υγεία των νεφρών τους, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Προσθήκη αλατιού στο φαγητό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Η διαπίστωση φάνηκε να ισχύει, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα ή/και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου στον γενικό πληθυσμό», είναι το συμπέρασμα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρα Lu Qi, του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Qi και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα μελέτες στις οποίες έδειξαν ότι η προσθήκη αλατιού στα γεύματα αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και μειωμένη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του επιτραπέζιου αλατιού και των πιθανοτήτων νεφροπάθειας στον γενικό πληθυσμό δεν είχε ερευνηθεί επαρκώς, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για το λόγο αυτό, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 465.000 ανθρώπους, μέσης ηλικίας 56 ετών, οι οποίοι δεν είχαν νεφρική νόσο όταν εγγράφηκαν στη βρετανική βάση δεδομένων υγείας, γνωστή ως UK Biobank. Η υγεία και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν από το 2006 έως το 2023.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, καταγράφηκαν πάνω από 22.000 περιπτώσεις νεφροπάθειας.

Συγκριτικά με όσους δεν πρόσθεταν ποτέ ή πρόσθεταν σπάνια αλάτι στο φαγητό τους, όσοι το έκαναν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά. Ο κίνδυνος αυξανόταν με τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν επιτραπέζιο αλάτι.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αλάτι, όσοι δήλωσαν ότι πρόσθεταν «μερικές φορές» επιπλέον αλάτι, είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου, όσοι πρόσθεταν «συνήθως» αλάτι, είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι πρόσθεταν «πάντα» αλάτι, είδαν τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 11%.

Αυτές οι εκτιμήσεις κινδύνου προέκυψαν αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν παράγοντες του τρόπου ζωής που συχνά συνοδεύουν τη μεγάλη πρόσληψη αλατιού - υπέρβαρο/παχυσαρκία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, έλλειψη άσκησης, διαβήτη, υπέρταση και άλλα ζητήματα.

Πολλοί παράγοντες συνδέουν την υψηλή πρόσληψη νατρίου και τη χειρότερη λειτουργία των νεφρών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών και του «αυξημένου οξειδωτικού στρες» στα δίδυμα όργανα.

Τα νέα ευρήματα «υποστηρίζουν τη μείωση της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα ως πιθανή στρατηγική παρέμβασης για την πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.