ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας ανιχνεύεται στα ούρα

Τα ούρα μπορούν να φανερώσουν εάν ένα άτομο απειλείται από την παχυσαρκία και τις επικίνδυνες παθήσεις που συνδέονται με αυτή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας ανιχνεύεται στα ούρα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και εντόπισαν στα ούρα 25 χημικούς δείκτες που συνδέονται άμεσα με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι ερευνητές ονόμασαν τους δείκτες αυτούς τη «μεταβολική υπογραφή» της παχυσαρκίας.

Οι 9 από αυτούς τους δείκτες ήταν σύνθετες ουσίες που παράγουν τα βακτήρια του γαστρεντερικού όταν διασπούν τις τροφές. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα που έχουν υποδείξει πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού και της παχυσαρκίας.

Τουλάχιστον ένας από τους δείκτες φάνηκε να αποτελεί υποπροϊόν σε βιολογική οδό που συνδέεται με την καρδιοπάθεια. Άλλοι φάνηκε να συνδέονται με τις μεταβολικές διεργασίες που επιτελούν οι μύες, με τα επίπεδα των δεικτών να είναι χαμηλότερα σε άτομα με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Η διαπίστωση αυτή συνάδει με τη θεωρία ότι και η γυμναστική, πέρα από τη διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται και με τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ ένας άλλος δείκτης που αφορούσε στην κατανάλωση φρούτων φάνηκε να συνδέεται με το χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Σύμφωνα με τον Δρ Paul Elliott, έναν εκ των συντακτών της νέας μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, είναι ίσως πιθανό να εντοπιστούν βάσει δείγματος ούρων άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη παχυσαρκία αλλά διαθέτουν τη συγκεκριμένη «μεταβολική υπογραφή». Τα άτομα αυτά κινδυνεύουν όχι μόνο να ξεπεράσουν μελλοντικά το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά και να εκδηλώσουν συναφείς μεταβολικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, τα οφέλη θα είναι σημαντικά εάν εφαρμοστεί έγκαιρα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα πρόληψης.