ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στη μήτρα: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά την μεσογειακού τύπου διατροφή διατρέχουν τουλάχιστον κατά 50% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος στη μήτρα: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μποσέτι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών Μάριο Νέγκρι του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στη διατροφή περισσότερων από 5.000 γυναικών. Στη συνέχεια, συσχέτισαν τη διατροφή με τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν χωρίσθηκαν σε εννέα κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο πιστά τηρούσαν την μεσογειακή διατροφή που συνίσταται σε: πολλά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, καρπούς, δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη, λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Όσες γυναίκες ήσαν οι πιο πιστές σε αυτό τον τύπο διατροφής εμφάνιζαν την μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για καρκίνο της μήτρας (57%). Το ποσοστό μειωνόταν σταδιακά όσο λιγότερο ακολουθούσε μια γυναίκα τις «επιταγές» της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετισθεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, ιδίως για το καρδιαγγειακό σύστημα.