ΥΓΕΙΑ

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι ένα κοινό βακτήριο που υπάρχει στο δέρμα και στους βλεννογόνους του 20-30% των υγιών ανθρώπων.

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Αν μεταφερθεί στο εσωτερικό του σώματος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.

Συνήθως προκαλεί λοιμώξεις δέρματος και τραυμάτων, μπορεί όμως να προκαλέσει πνευμονικές, χειρουργικές, καρδιακές, οστικές λοιμώξεις, βακτηριαιμίες και άλλες διεισδυτικές λοιμώξεις.

Πώς μεταδίδεται
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή ανθρώπου με άνθρωπο, ή μέσω επαφής με εξοπλισμό ή ιατρικές συσκευές. Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του MRSA.

Νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία μπορεί να περάσει στο αίμα ή στους ιστούς σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της περίθαλψης, ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση επεμβατικών διεργασιών όπως οι εγχειρήσεις, οι ενέσεις, ο αερισμός.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλεί τοπικές δερματικές λοιμώξεις ή πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Το πιο σημαντικό για να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας από τον MRSA είναι να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής:
-Καθαρίζετε και καλύπτετε τραύματα, κοψίματα και αμυχές.
-Διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά μέχρι την επούλωση.
-Μην μοιράζεστε είδη ατομικής υγιεινής, όπως ξυραφάκια, σφουγγάρια και πετσέτες.

Αν προσβληθείτε από λοίμωξη που οφείλεται σε MRSA, ρωτήστε τον γιατρό σας για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε εσείς και η οικογένειά σας, τόσο στο νοσοκομείο όσο και όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Λοίμωξη από ψευδομονάδα: Ποια είναι τα συμπτώματα