ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί στον οργανισμό η πολύωρη ορθοστασία

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία του ανθρώπου έχουν επιβεβαιωθεί από πληθώρα μελετών που τη συνδέουν με την παχυσαρκία και τον καρκίνο.

Τι προκαλεί στον οργανισμό η πολύωρη ορθοστασία

Εξίσου σοβαρές όμως είναι και οι επιπτώσεις της πολύωρης ορθοστασίας, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Factors.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Γαβριέλα Γκαρσία, διαπίστωσε ότι έως και οι μισοί εργαζόμενοι, παγκοσμίως, ξοδεύουν το 75% της εργασιακής τους ημέρας σε όρθια στάση, από τους αγρότες και τους εργάτες, μέχρι τους πωλητές και τους σερβιτόρους.

Η μεσοπρόθεσμη επίπτωση της ορθοστασίας περιορίζεται σε πόνους στις αρθρώσεις και τα πονεμένα πόδια, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ή μόνιμες μυϊκές βλάβες.

Η Δρ Γκαρσία και οι συνεργάτες της ζήτησαν από εθελοντές να στέκονται όρθιοι για πέντε ώρες, με τακτικά διαλείμματα και 30 λεπτά για φαγητό. Κατά μέσο όρο, αισθάνονταν κουρασμένοι για περίπου 30 λεπτά μετά την πεντάωρη ορθοστασία. Αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα σώματα των εθελοντών χρειάζονταν στην πραγματικότητα περισσότερο από μισή ώρα για να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.

«Η μακροχρόνια κόπωση μετά από παρατεταμένη ορθοστασία στην εργασία μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτική, αλλά είναι παρούσα. Επιπλέον, τα ισχύοντα πρωτόκολλα εργασίας των εργαζομένων που απαιτείται να είναι όρθιοι, δεν είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να προληφθεί ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος μυοσκελετικών διαταραχών» εξηγεί η Δρ Γκαρσία.

Η ορθοστασία προκαλεί επίσης οίδημα, κιρσούς, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει την αρθρίτιδα και τις καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Πρησμένα πόδια: Τι φανερώνει το σύμπτωμα (βίντεο)
Πώς η καμάρα των ποδιών ευθύνεται για τους πόνους στη μέση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ