ΥΓΕΙΑ

Το ύψος της γυναίκας παράγοντας κινδύνου για τη γέννηση πρόωρου μωρού

Το ύψος της γυναίκας φαίνεται πως επηρεάζει τις πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το ύψος της γυναίκας παράγοντας κινδύνου για τη γέννηση πρόωρου μωρού

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου March of Dimes του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.500 τοκετούς γυναικών ώστε να διαπιστώσουν εάν το ύψος παίζει κάποιο ρόλο στην προωρότητα.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, διαπιστώθηκε πως οι πιο κοντές γυναίκες έχουν μικρότερη διάρκεια εγκυμοσύνης και γεννούν μωρά μικρότερου βάρους και πριν την ώρα τους.

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο του νεογέννητου, ενώ επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο παγκοσμίως και πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών. Τα μωρά που επιβιώνουν από μια πρόωρη γέννα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην υπόλοιπη ζωή τους, όπως αναπνευστικά, νοητική καθυστέρηση, απώλεια όρασης κ.α..

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης καθηγητής Λούις Μούγκλια του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, προς το παρόν «δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί το ύψος της μητέρας επηρεάζει τη διάρκεια του τοκετού, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται όχι μόνο στα γονίδια, αλλά επίσης στη διατροφή και στο περιβάλλον της μητέρας».