ΥΓΕΙΑ

Τρία σημάδια χρόνιας φλεγμονής στο σώμα

Μετά από έναν τραυματισμό, για παράδειγμα στο χέρι ή στο πόδι, εκδηλώνεται τοπικά κοκκίνισμα, ευαισθησία στο άγγιγμα και άνοδος της θερμοκρασίας. Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται στο σώμα οξεία φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στη διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης.

Τρία σημάδια χρόνιας φλεγμονής στο σώμα

Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος φλεγμονής, η χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με δεκάδες προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα και το Αλτσχάιμερ έως το διαβήτη.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαπιστωθεί με τη βοήθεια ειδικής αιματολογικής εξέτασης.

Παρακάτω θα δείτε τρεις πιθανές ενδείξεις χρόνιας φλεγμονής.

1. Καταθλιπτική διάθεση

Έχει παρατηρηθεί ότι καρδιοπαθείς που εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής στο σώμα τους σε σύγκριση με καρδιοπαθείς που βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Παράλληλα, σε περίπτωση προκλητής φλεγμονής, όπως συμβαίνει μερικές φορές στο πλαίσιο της θεραπείας για τον καρκίνο του δέρματος ή μετά από ορισμένους εμβολιασμούς, παρατηρείται έντονη κόπωση και κακή διάθεση. Από την άλλη, παράγοντες που δρουν ενάντια στη φλεγμονή, όπως η γυμναστική και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, δρουν ευεργετικά και ενάντια στην κατάθλιψη.

2. Ισχυρός πόνος στην κοιλιά

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως φανερώνει και η ονομασία τους, οφείλονται σε φλεγμονή που εκδηλώνεται στο έντερο. Συνήθη συμπτώματα των ΦΝΕ είναι η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και οι κοιλιακές κράμπες, τα οποία συνοδεύονται από έναν σχεδόν μόνιμο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Παράλληλα, η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θεωρούνται πιθανές ενδείξεις για επίμονη φλεγμονή στο σώμα.

3. Μόνιμη κόπωση

Η σκληρή δουλειά, ο λίγος ύπνος και οι πολλές υποχρεώσεις αναπόφευκτα εξαντλούν τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας. Εάν όμως η μόνιμη κούραση δεν οφείλεται σε κάποια προφανή αιτία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν βεβαίως να αποδοθούν σε πολλές διαφορετικές αιτίες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία και να δοθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πονάει η πλάτη; Οδηγός πρόληψης
Πτώση σφυγμών της καρδιάς: Πότε συμβαίνει
Πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών: Τι μπορεί να δείχνει