ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το σάλιο σας για την υγεία σας

Παράγουμε καθημερινά περίπου 1,5 κιλό σάλιου, σπάνια όμως παρατηρούμε τη σύστασή του, το χρώμα του ή τη μυρωδιά του.

Τι δείχνει το σάλιο σας για την υγεία σας

Το σάλιο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε αλλά και για τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας, θα πρέπει λοιπόν να παρατηρούμε ανησυχητικά σημάδια που πιθανώς υποδεικνύουν διαταραχή που δεν έχουμε αντιληφθεί.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε και τι σημαίνει σε κάθε περίπτωση.

1. Μικρή παραγωγή σάλιου

Η ξηροστομία είναι συχνά επακόλουθο τη λήψης φαρμάκων όπως τα αποσυμφορητικά ή τα αντιισταμινικά. Σε περίπτωση λήψης μακρόχρονης φαρμακευτικής αγωγής, απαιτούνται επιπλέον μέτρα προφύλαξης, όπως το συχνό βούρτσισμα, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές όπως μολύνσεις και τρύπες στα δόντια.

2. Λευκό και πηχτό σάλιο

Η συγκεκριμένη αλλοίωση της σύστασης και του χρώματος του σάλιου υποδεικνύει συνήθως λοίμωξη από μύκητα. Η λοίμωξη είναι συχνότερη στα άτομα με διαβήτη, καθώς η συσσώρευση σακχάρων στο σάλιο ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα.

3. Υπέρμετρη παραγωγή σάλιου

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που περιμένουν παιδί παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σάλιου, πιθανώς λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη ή λόγω των συχνών επεισοδίων ναυτίας.

4. Πικρό ή ξινό σάλιο

Η άσχημη γεύση του σάλιου οφείλεται συχνά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η μεταφορά των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο αλλοιώνει τη γεύση του σάλιου, το οποίο μοιάζει να γίνεται πιο πικρό ή ξινό. Το συνηθέστερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η έντονη καούρα.

5. Κολλώδες σάλιο

Το σάλιο έχει ελαφρώς κολλώδη αίσθηση στα άτομα που συνηθίζουν να αναπνέουν από το στόμα. Η εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη είναι απαραίτητη για να παραμείνει η στοματική κοιλότητα επαρκώς ενυδατωμένη. Στα άτομα που αναπνέουν από το στόμα η στοματική κοιλότητα γίνεται πιο ξηρή και είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν βλαβεροί μικροοργανισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν «καμπανάκι»
Τροφές και ποτά που πυροδοτούν την ημικρανία
Το αγαπημένο λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ