ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τη γονιμότητα

Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τη γονιμότητα

Οι άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον και λουκάνικα, μπορεί να έχουν μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αντίθετα, όσοι τρώνε κυρίως κοτόπουλο και άλλα πουλερικά έχουν 13% μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένης γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Wei Xia, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 141 ανδρών από ζευγάρια που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Massachusetts General Hospital. Οι άνδρες παρείχαν πληροφορίες για την δίαιτά τους και ειδικά για την ολική κατανάλωση κρέατος και τα είδη των κρεάτων που έτρωγαν.

Η έρευνα δεν κατέδειξε συσχέτιση ανάμεσα στην ολική κατανάλωση κρέατος και στα ποσοστά επιτυχημένης γονιμοποίησης με την εξωσωματική, ούτε όταν χρησιμοποιούνταν τεχνικές ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπερματοζωαρίων (μικρογονιμοποίηση).

Ωστόσο το ποσοστό επιτυχημένης γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση ήταν 13% μεγαλύτερο σε όσους έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (78% έναντι 65%).

Επίσης το ποσοστό γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ήταν 28% μεγαλύτερο σε όσους έτρωγαν τα λιγότερα επεξεργασμένα κρέατα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα περισσότερα (82% έναντι 54%).

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη γονιμότητα αλλά η διατροφή μας είναι τόσο πολύπλοκη ώστε είναι δύσκολο να απομονωθεί η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων που επηρεάζει την αναπαραγωγική έκβαση», δήλωσε η Dr. Rebecca Sokol.

«Τα ευρήματα αυτά όμως δείχνουν ότι το είδος των κρεάτων που καταναλώνει ένας άνδρας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των σπερματοζωαρίων του να γονιμοποιούν τα ωάρια. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής δίαιτας είναι μία εύκολη αλλαγή και αξίζει για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και γενικότερα της υγείας».

 

Διαβάστε επίσης:
Ποιότητα σπέρματος: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν
Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

BEST OF NETWORK

Θεμιστοκλέους: Την Τετάρτη φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson

Δολοφονία Καραϊβάζ: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών - Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα

Ψήφος αποδήμων: Έρχονται μεγάλες αλλαγές - Ποιοι περιορισμοί καταργούνται

Σχολεία: «Πρεμιέρα» σήμερα για τα Λύκεια με 613 θετικούς μαθητές και καθηγητές

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca

Άρση lockdown: Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δείτε ποιοι βγαίνουν τώρα στη σύνταξη - Αναλυτικοί πίνακες

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πέθανε «σαν να του έπιασε κάποιος το χέρι» - Η μεγάλη επιστροφή του Χάρι

Survivor spoiler σήμερα 12/4: Αυτή η ομάδα κερδίζει την πρώτη ασυλία

Μαρία Κάλλας: Τα «βασανιστήρια» από τον Ωνάση, η οργή για τους γονείς και το τραγικό τέλος

Πληθαίνουν οι αναφορές για «αποκαλύψεις» περί εξωγήινων και UFO: Οι επιστήμονες όμως ανησυχούν