ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Με ποιο φρούτο θα ρίξετε τη χοληστερίνη 40% σε ένα μήνα

Με ποιο φρούτο θα ρίξετε τη χοληστερίνη 40% σε ένα μήνα

Η LDL χοληστερόλη, γνωστή και ως κακή χοληστερόλη, επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στένωση, γι' αυτό και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιολογική υγεία των 40άρηδων και των 50άρηδων μέσα σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Όπως έδειξε, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα και επί τέσσερις εβδομάδες το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν μείωση της LDL χοληστερόλης τους κατά 40%.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές , η LDL χοληστερόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κυκλοφορούν στον οργανισμό και να οξειδωθεί.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, που με τη σειρά της προξενεί βλάβες στους ιστούς του σώματος.

«Όταν οξειδωθεί η LDL, λαμβάνει μία μορφή η οποία δίνει το έναυσμα για την έναρξη της αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Άρνολντ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Η μελέτη μας κατέδειξε καταπληκτική δράση εναντίον της οξείδωσης της LDL με μόλις ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες».

Η διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που εντοπίζεται ανάμεσα σε ανθρώπους με υγιείς στεφανιαίες αρτηρίες και σε άτομα με στεφανιαία νόσο, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ΝτιΣιλβέστρο, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια την επίδραση των τροφίμων στην οξείδωση της LDL, επισήμανε ότι η ωφέλιμη δράση των μήλων ήταν πιο έντονη από αυτήν τροφίμων, όπως το κάρυ, το πράσινο τσάι και οι τομάτες.

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν μη καπνιστές, υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40-60 ετών, οι οποίοι συνήθιζαν να τρώνε μήλα σπανιότερα από δύο φορές τον μήνα και δεν έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα πολυφαινολών.

Συνολικώς, 16 εθελοντές έτρωγαν καθημερινά και επί τέσσερις εβδομάδες ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, 17 έπαιρναν με την ίδια συχνότητα κάψουλες που περιείχαν 194 mg πολυφαινολών και 18 έπαιρναν ένα χάπι με μία ανενεργό ουσία.

Έως την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πίστευαν πως οι πολυφαινόλες είναι το πιο χρήσιμο συστατικό των μήλων όσον αφορά τις επιδράσεις στην οξείδωση της LDL.

Έπειτα, όμως, από την διαπίστωση ότι τα μήλα παρείχαν μεγαλύτερο όφελος απ' ό,τι το συμπλήρωμα πολυφαινολών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είτε τα μήλα περιέχουν κάτι ακόμα που ωφελεί τον οργανισμό, είτε ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις πολυφαινόλες όταν αυτές προέρχονται από φυσικές πηγές.

Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να έπρεπε να ληφθούν σε υψηλότερες δόσεις, είπε ο δρ ΝτιΣιλβέστρο.

 

Διαβάστε επίσης:
Χαμηλή χοληστερόλη: Πώς θα το πετύχεις
Χοληστερίνη: Φυσιολογικές τιμές – Η νέα οδηγία

BEST OF NETWORK

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο

Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)

Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών

Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς

Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)

Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)

Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος

Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου