ΥΓΕΙΑ

Πώς πρέπει να παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου), χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα για να ανακτήσουν τα αποθέματα σιδήρου και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του σώματος.

Πώς πρέπει να παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου

Τα σκευάσματα σιδήρου κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (χάπια, πόσιμα φιαλίδια, σιρόπι, σταγόνες, ενέσεις). Συνήθως, οι γιατροί συνταγογραφούν χάπια, η λήψη των οποίων είναι πολύ πρακτική (τόσο τα χάπια όσο και οι ενέσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά).

Πώς πρέπει να τα λαμβάνετε

Καλό είναι να παίρνετε τα χάπια 15 λεπτά πριν το γεύμα. H λήψη σιδήρου κατά κανόνα γίνεται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση.

Επίσης ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όχι μόνο όταν τον λαμβάνετε νηστικοί αλλά και όταν συνοδεύεται από βιταμίνη C (π.χ. ένα χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ).

Στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας η διάρκεια της αγωγής μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες, αν οι αποθήκες σιδήρου είναι άδειες.

Στο πρώτο δίμηνο οι τιμές της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη γίνονται και πάλι φυσιολογικές αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο διακοπής της αγωγής, επειδή αν δεν πληρωθούν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος, η αναιμία θα εμφανιστεί ξανά. Είναι συνηθισμένο λάθος η διακοπή της λήψης σιδήρου μόλις ο αιματοκρίτης γίνει φυσιολογικός.

Τα σκευάσματα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες (ναυτία, εμετοί, δυσκοιλιότητα) και αυτή είναι η αιτία που πολλά άτομα με σιδηροπενική αναιμία δεν ακολουθούν τις οδηγίες. Όμως, η αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου παίρνει χρόνο, γι' αυτό και η αγωγή μπορεί να διαρκέσει μερικές φορές ακόμα και 12 μήνες.

Επειδή τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει ένα μαλακτικό των κοπράνων ή ένα καθαρτικό. Ο σίδηρος σχεδόν πάντα δίνει στα κόπρανα ένα μαύρο, σαν κάρβουνο, χρώμα. Αυτό είναι μια ακίνδυνη παρενέργεια.
Μπορεί επίσης ο σίδηρος να χορηγηθεί με ενδομυϊκές ή ενδοφλέβιες ενέσεις, για να αναπληρωθούν τα αποθέματα σιδήρου, αλλά συνήθως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης:
Χαμηλός σίδηρος & περίοδος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες
Δέκα σημάδια-SOS ότι σας λείπει σίδηρος