ΥΓΕΙΑ

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση φανερώνει

Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι διάφοροι πόνοι στο σώμα και άλλες αντίστοιχες ενοχλήσεις μπορεί να εμφανιστούν για δεκάδες διαφορετικούς λόγους. Το ξέρατε ότι η στιγμή της ημέρας κατά την οποία εμφανίζονται μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την πραγματική αιτία που τις προκαλεί;

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση φανερώνει

Ένα σύμπτωμα που συνδέεται με μια σοβαρή και επικίνδυνη πάθηση είναι η φαγούρα που εκδηλώνεται τις βραδινές ώρες.

bigstock 146889662

Η φαγούρα που επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες είναι σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με ηπατική νόσο, η οποία οφείλεται συχνά στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η φαγούρα στην περίπτωση αυτή είναι πιο έντονη στις πατούσες και τις παλάμες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα χολικά άλατα, τα οποία βοηθούν το συκώτι να απομακρύνει υπολείμματα, συσσωρεύονται στο δέρμα όσο περνά η μέρα.

Φαρμακευτικές ουσίες όπως η λευκωματίνη (αλβουμίνη) βοηθούν ώστε τα χολικά άλατα να αποβάλλονται μέσω του εντέρου, μειώνοντας αισθητά τη φαγούρα.

Εάν η φαγούρα εκδηλώνεται άλλες στιγμές της ημέρας, τις πρωινές ώρες για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιο απορρυπαντικό –καθώς το δέρμα έρχεται σε επαφή με τα κλινοσκεπάσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου– ή σε ηλιακή κνίδωση, δηλαδή ερεθισμό του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Φυσικά αίτια φαγούρας

Σε αρκετές περιπτώσεις, η βραδινή φαγούρα οφείλεται απλώς στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού (κιρκάδιος ρυθμός). Το βιολογικό ρολόι ελέγχει ποικίλες λειτουργίες του δέρματος, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και τα επίπεδα ενυδάτωσης, και οι λειτουργίες αυτές μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία και η ροή αίματος στο δέρμα αυξάνονται προς το τέλος της ημέρας, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο ζεστό, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα φαγούρας.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης: Τι πρέπει να ξέρουμε για τις «καντήλες»

Έκζεμα: 6 tips για να νικήσετε τη φαγούρα

Φαγούρα στο κεφάλι: 5 πιθανές αιτίες

Φαγούρα στα χέρια: Οι δύο πιθανές αιτίες