ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνες οι εισπνοές ατμού ως γιατροσόφι για το κρυολόγημα

Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν ότι οι εισπνοές ατμού δεν είναι απλώς αναποτελεσματικές ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος αλλά μάλιστα ενέχουν σοβαρό κίνδυνο εγκαύματος, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Επικίνδυνες οι εισπνοές ατμού ως γιατροσόφι για το κρυολόγημα

Μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά μόλις οκτώ μηνών, έχουν καταλήξει να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βρετανίας με εγκαύματα λόγω του καυτού νερού που χύθηκε.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Daily Mail, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν νοσηλευτεί στη μονάδα εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Μόρριστον στο Σουόνσι 17 παιδιά λόγω τραυματισμού από το καυτό νερό.

2F6BEBC500000578 3362285 Doctors are concerned that chidren babies as young as eight mont a 14 1450265135247

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση British Journal of General Practitioners, οι γιατροί του ουαλικού νοσοκομείου κάνουν έκκληση στους συναδέλφους τους να σταματήσουν να συστήνουν το γιατροσόφι στους ασθενείς τους.

Να σημειωθεί πως σε όλα τα περιστατικά εγκαύματος που καταγράφηκαν οι γονείς ήταν παρόντες και επέβλεπαν τα παιδιά, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τα ατυχήματα.

Ο οκτάχρονος Φίνλι Ντένλι-Άνσεν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μόρριστον τον περασμένο Ιούλιο επειδή υπέστη εγκαύματα στην κοιλιά, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια από ένα μπολ καυτό νερό που χύθηκε ενώ προσπαθούσε να κάνει εισπνοές ατμού για να αντιμετωπίσει ένα κρυολόγημα.

2F6BA4B000000578 3362285 image a 11 1450264923084

Του παρασχέθηκε η αναγκαία φροντίδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, ωστόσο λίγο μετά την επιστροφή του σπίτι εκδήλωσε σημάδια σηψαιμίας και έπρεπε να νοσηλευτεί ξανά. Ευτυχώς σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως.

Η Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών της Ουαλίας, Δρ Ρεμπέκα Πέιν δηλώνει πως όταν ήταν εκπαιδευόμενη ιατρός της είχαν μάθει πώς πρέπει να εφαρμόζεται το γιατροσόφι, επισημαίνει όμως ότι τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι αποτελεσματικό ενάντια στο κρυολόγημα.

Διαβάστε επίσης:

Βήχας: Το πανεύκολο γιατροσόφι που πρέπει να δοκιμάσετε!
Έξυπνα γιατροσόφια με... μπανανόφλουδες
Οξυζενέ στην πληγή: Επιτρέπεται ή όχι;