ΥΓΕΙΑ

To “Acid Pocket” ευθύνεται για την καούρα και την δυσπεψία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Το Acid Pocket, ή αλλιώς ο γαστρικός θύλακας οξέος είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση της καούρας, και της δυσπεψίας. Για τον λόγο αυτό, τα αλγινικά (Gaviscon) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία αλλά μόνο ανακούφιση.

 

To “Acid Pocket” ευθύνεται για την καούρα και την δυσπεψία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος.

Ο θύλακας οξέος ( Acid Pocket) , είναι ένα μεταγευματικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μια περιοχή με υψηλή οξύτητα, που επικαλύπτει της τροφές 15 λεπτά περίπου λεπτά μετά την κατάποσή τους και διαρκεί μέχρι και 90 λεπτά. Αυτή η επικάλυψη που περιέχει υδροχλωρικό οξύ που έχει παραχθεί από τον στόμαχο, παλινδρομεί στον οισοφάγο, λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και προκαλεί συμπτώματα, όπως καύσο ( καούρα) , πόνο και όξινες αναγωγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα ή μεταπλασία (οισοφάγος Barrett).

Η ανακάλυψη του Acid Pocket, το οποίο δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους, προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτό το όξινο άνω στρώμα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών (11-45%), λαμβάνοντας μόνο αντιόξινα φάρμακα, δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους.

Επιπρόσθετα, τα αλγινικά (Gaviscon), επισημαίνει ο κος Συμβουλάκης θα πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας, καθώς επικαλύπτουν το Acid Pocket, προκαλώντας μια προστατευτική γέλη που δεν επιτρέπει την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και άρα ο πάσχων δεν έχει καούρα, δυσπεψία ή πόνο.

Τα αλγινικά ( Gaviscon), συνεχίζει ο γιατρός, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τα αντιεκκριτικά, αλλά και ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία, αλλά μόνον συμπτωματική ανακούφιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της ΓΟΠ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.4 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Βιβλιογραφία
1. Lowe RC. GI Motility online. doi:10.1038/gimo54. Published 16 May 2006.
2. Fletcher J, et al. Gut, 2004;53:168-173.
3. McColl KEL, et al. Gut, 2010:59:430-431.
4. Tytgat GN, et al. Aliment Pharmacol Ther, 2008;27:249-256.
5.Beaumont H, et al. Gut, 2010; 59: 441-451.
6. Kwiatek, et al. Aliment Pharmacol Ther. 2011:34(1):59-66.
7.Strugala V, et al. J Pharmacy and Pharmacol. 2009:1021-1028.
8. Summary of Product Characteristics. Gaviscon Advance® Aniseed Suspension. Accessed online at www.medicines.org.uk .
9 Hampson, et al. Drug Dev Ind Pharm. 2010;36(5):614-623.
10 . Basu KK. Prescriber.2012;23(15-16):19-28.
11. Woodland et al., Gut 2014;63(Suppl 1):A1-A288

Διαβάστε ακόμη:

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Οι τροφές που καταπραΰνουν την καούρα