ΥΓΕΙΑ

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε στάση στον ύπνο

Συνηθίζετε να κοιμάστε κουλουριασμένοι σε εμβρυϊκή στάση ή σας παίρνει ο ύπνος μόνο ανάσκελα;

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε στάση στον ύπνο

Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουν να κοιμούνται σε μια συγκεκριμένη στάση. Η συνήθεια αυτή, είτε ηθελημένη είτε ακούσια, μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ποιότητα ζωής μας.

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά, για παράδειγμα, συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να δούμε εφιάλτες, αλλά βοηθά να αντιμετωπιστεί η καούρα.

Η στάση στον ύπνο μπορεί επίσης να επηρεάσει το ρυθμό γήρανσης ή και τις πιθανότητες να εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

Δείτε τα υπέρ και τα κατά κάθε στάσης στον ύπνο.

- Ύπνος στην αριστερή πλευρά

308B0F2500000578 3414753 image m 62 1453682084322

Υπέρ

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από καούρες βρίσκουν ανακούφιση σε αυτή τη στάση. Τα συμπτώματα της καούρας είναι συχνά πιο έντονα τη νύχτα και ο ύπνος στην αριστερή πλευρά, για λόγους που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, φαίνεται να βοηθά ώστε τα εσωτερικά όργανα να ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο που μειώνονται τα επίπεδα των οξέων που παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο και τα οποία προκαλούν την καούρα.

Κατά

Ερευνητές από την Τουρκία έχουν διαπιστώσει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συνδέεται με τους συχνούς εφιάλτες, σε σύγκριση με τον ύπνο στη δεξιά πλευρά.

- Ύπνος ανάσκελα

50564654652

Υπέρ

Ο ύπνος ανάσκελα χαρίζει σχετικά άνετο ύπνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να τοποθετείται μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για έξτρα υποστήριξη, ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε σωστή ευθεία. Ο ύπνος ανάσκελα συνδέεται επίσης με πιο αργό ρυθμό εμφάνισης ρυτίδων, καθώς το δέρμα δεν πιέζεται από το μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά

Ο ύπνος ανάσκελα συνδέεται με το ροχαλητό και τις κρίσεις υπνικής άπνοιας, σε σύγκριση με τον ύπνο στο πλάι. Αυτό συμβαίνει επειδή η βαρύτητα τραβά τη γλώσσα προς το λάρυγγα, κλείνοντας την αναπνευστική οδό και εμποδίζοντας την αναπνοή. Ο ύπνος ανάσκελα έχει συνδεθεί επίσης με το φαινόμενο του βρουξισμού (τρίξιμο δοντιών).

- Ύπνος σε εμβρυϊκή στάση

3076A8BA00000578 3414753 m 45 1453668762227

Υπέρ

Η εμβρυϊκή στάση εξασφαλίζει επαρκή ευκαμψία στη σπονδυλική στήλη ώστε το σώμα να κινείται άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας και η αλλαγή στάσης να εκτελείται πιο εύκολα. Η στάση αυτή βοηθά επίσης να εκτελείται αβίαστα η αναπνοή, αρκεί τα γόνατα να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο θώρακα.

Κατά

Η εμβρυϊκή στάση συνδέεται με αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις που βρίσκονται στη βάση του αυχένα κι έτσι μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο.

- Ύπνος στη δεξιά πλευρά

3076A99700000578 3414753 m 46 1453668775669

Υπέρ

Η στάση στη δεξιά πλευρά είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Η στάση αυτή δίνει στην καρδιά λίγο επιπλέον «χώρο» στο θώρακα, βοηθώντας να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός. Επίσης, η στάση στη δεξιά πλευρά συνδέεται με τον αποτελεσματικότερο «καθαρισμό» στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και άλλων συναφών νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Κατά

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας (γέννηση νεκρού). Η μειωμένη ροή αίματος προς το έμβρυο είναι μια πιθανή εξήγηση πίσω από το φαινόμενο.

- Ύπνος μπρούμυτα

3076A8FF00000578 3414753 m 47 1453668788552

Υπέρ

Ο ύπνος μπρούμυτα, με τα χέρια απλωμένα στο πλάι, θέτει τα εσωτερικά όργανα στην κατάλληλη στάση ώστε να ολοκληρωθεί πιο εύκολα η διαδικασία της πέψης μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Κατά

Ο ύπνος μπρούμυτα καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα, καθώς ασκείται υπερβολική πίεση στους μύες και τα νεύρα του αυχένα, της μέσης και των ώμων.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές φέρνουν αϋπνία και ποιες χαρίζουν ποιοτικό ύπνο
Ύπνος & διαβήτης τύπου 2: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
Εφαρμογή: Υπολογίστε πότε πρέπει να πάει για ύπνο το παιδί σας