ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες: Η ουσία που μειώνει τον κίνδυνο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.

Εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες: Η ουσία που μειώνει τον κίνδυνο

Ισχαιμικό είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας της παρουσίας θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη από αρτηριοσκλήρυνση. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος διαθέτουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ παρατήρησαν μετά από μελέτη 14 ετών ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά περίπου 30% μικρότερες μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Στο πλαίσιο της 14ετούς μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 43.732 άνδρες, ηλικίας από 49 έως 75 ετών, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις διατροφικές συνήθειές τους και στη σχέση των τελευταίων με την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκδηλώθηκαν 725 κρούσματα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εκ των οποίων τα 455 ήταν ισχαιμικά. Οι άνδρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος -οι μισοί εκ των οποίων λάμβαναν σε καθημερινή βάση περίπου 821 μικρογραμμάρια της βιταμίνης- είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 262 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος την ημέρα.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε πως οι υψηλές δόσεις βιταμίνης B12 ελαττώνουν επίσης το ενδεχόμενο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κάτι που δεν αποδείχθηκε αντίστοιχα για τη βιταμίνη Β6.

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί καρδιάς: 7 πράγματα που δείχνουν για την υγεία σας

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ