ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Για ποια προβλήματα υγείας αυξάνει τις πιθανότητες

Η εγκυμοσύνη μετά τα 35 αποτελεί συχνό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των γυναικών.

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Για ποια προβλήματα υγείας αυξάνει τις πιθανότητες

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που τεκνοποιούν μετά τα 35 έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσες κυοφορούν σε μικρότερη ηλικία.

Το γεγονός επιβεβαιώνει μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, τη χρονική περίοδο 1988-94, από ένα δείγμα 6.000 γυναικών. Οι συμμετέχουσες είχαν γεννήσει πριν από τα 35, πριν από και μετά την ηλικία αυτή και, τέλος, αφού είχαν συμπληρώσει τα 35 χρόνια.

Το 85% των γυναικών είχε γεννήσει σε νεότερη ηλικία, μόνο το 14% έκανε και άλλο παιδί έπειτα από αυτή, ενώ μόλις το 2% του δείγματος τεκνοποίησησε για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία.

bigstock Pregnant woman looking at ultr 39709264

Οι γυναίκες της τελευταίας κατηγορίας παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης, διαταραχών στην όραση και οδοντικών προβλημάτων.

Όταν ρωτήθηκαν για την κατάσταση της υγείας τους, απάντησαν ότι θεωρούν πως βρίσκεται σε εξίσου καλή κατάσταση με αυτήν των γυναικών που είχαν τεκνοποιήσει σε νεότερη ηλικία. Οι θεράποντες ιατροί τους όμως αξιολόγησαν την υγεία τους ως «ελαφρώς χειρότερη».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Άντζελο Αλόνζο από το Πανεπιστήμιο Κολόμπους του Οχάιο, η μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία εξαιτίας της καθυστέρησης της εγκυμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες που τεκνοποίησαν μετά τα 35, είχαν μακροχρόνια και κάποια οφέλη, όπως βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης, αυξημένη οστική πυκνότητα και λιγότερα προβλήματα ακοής.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά ηλικία (πίνακας)

Καφές, εγκυμοσύνη & αποβολή: Νέα στοιχεία που σοκάρουν

Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής