ΥΓΕΙΑ

Έξι παράδοξα σημάδια που προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά

Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών το 2012 (31% όλων των θανάτων).

Έξι παράδοξα σημάδια που προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά

Παρά το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι τόσο συνηθισμένα, συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα σχετικά προειδοποιητικά συμπτώματα.

Ο έλεγχος σημαντικών δεικτών, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αποτελεί ίσως το μόνο αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και ορισμένα παράδοξα σημάδια που μπορεί να «προβλέψουν» το μελλοντικό κίνδυνο για την καρδιά.

1. Κακοσμία στόματος

shutterstock 194664395 bad breath blambca

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine, οι περιοδοντικές παθήσεις, σύμπτωμα των οποίων είναι η κακοσμία του στόματος, προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής. Η φλεγμονή με τη σειρά της συμβάλλει στην εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας. Η αντιμετώπιση των περιοδοντικών παθήσεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ.

2. Χασμουρητό την ώρα της γυμναστικής

gettyimages 526934572 yawn exercise c.j. burton

Το χασμουρητό θεωρείται ότι προωθεί την οξυγόνωση του αίματος και ελέγχει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Είναι λογικό λοιπόν να χασμουριέται κανείς όταν ιδρώνει κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, όμως, το συνεχόμενο χασμουρητό μπορεί να υποδεικνύει ότι το «ενσωματωμένο κλιματιστικό» του οργανισμού δεν λειτουργεί σωστά, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι. Μια τέτοια δυσλειτουργία συνδέεται ενδεχομένως με διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία ή την κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Physiology & Behavior.

3. Ζαλάδα από την αλλαγή θέσης

shutterstock 340026185 lightheaded jgolby

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι η ελαφριά ζαλάδα κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενόχληση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, εάν όμως επιμένει για μερικά λεπτά (κυρίως στα άτομα άνω των 55 ετών) μπορεί να υποδεικνύει διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος, δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Τα άτομα που εκδηλώνουν αυτό το είδος ζαλάδας εκτιμάται ότι έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια.

4. Ρυτίδες στους λοβούς των αφτιών

scisource bt2754 franks sign scimat science source

Οι διαγώνιες πτυχώσεις στους λοβούς των αφτιών μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά, δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το σύμπτωμα συνδέεται κυρίως με απόφραξη στις αρτηρίες.

5. Μήκος δαχτύλων

shutterstock 227532337 ring finger kumpol chuansakul

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος για τα άτομα ηλικίας 40-60 ετών που έχουν ίδιο μήκος δείκτη και παράμεσου, σε σύγκριση με άτομα στα οποία ο παράμεσος είναι μεγαλύτερος σε μήκος από το δείκτη, σύμφωνα με σειρά μελετών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το μεγάλο μήκος του παράμεσου θεωρείται πως υποδεικνύει μεγαλύτερη έκθεση του εμβρύου στην τεστοστερόνη και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στους άντρες. Η συσχέτιση ενδέχεται να μην είναι τόσο ισχυρή μεταξύ των γυναικών.

6. Καθαρό δέρμα στην εφηβεία

shutterstock 87744496 teen acne suzanne tucker

Μπορεί η ακμή να αποτελεί «εφιάλτη» για την πλειοψηφία των εφήβων, ωστόσο η συνήθης δερματική πάθηση συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Η σχέση ακμής και καρδιοπάθειας προκύπτει από την ορμονική λειτουργία. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης πυροδοτούν μεν τις κρίσεις ακμής στην εφηβεία, όμως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην καρδιοπάθεια στα επόμενα χρόνια της ζωής.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πόσο κινδυνεύουν οι άντρες από καρδιά ανάλογα με το ύψος τους

Καρύδια: Πόσα να τρώτε τη μέρα για να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ