ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προστατεύσετε τα τρόφιμα από τη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες διευκολύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μεταφέρουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Πώς θα προστατεύσετε τα τρόφιμα από τη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο

Τις πολύ ζεστές μέρες και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 75 βαθμούς Κελσίου. Προϊόντα όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι;

bigstock Shopping trolley full of groce 19474247

Αρχικά, φροντίστε να διεκπεραιώσετε πρώτα όλες τις άλλες υποχρεώσεις σας (π.χ. τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες) και να αφήσετε τελευταία τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα διανύσετε μεγαλύτερες αποστάσεις, ώστε τα τρόφιμα να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα μέσα στο αυτοκίνητο.

Όταν κάνετε τα ψώνια σας, αφήστε για το τέλος τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη και τοποθετήστε τα προϊόντα αυτά σε ειδική ισοθερμική τσάντα για να τα μεταφέρετε με το αυτοκίνητο. Εάν η απόσταση ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ και το σπίτι σας είναι αρκετά μεγάλη ή εάν θέλετε να μεταφέρετε τρόφιμα στο εξοχικό σας, χρησιμοποιήστε ένα μικρό φορητό ψυγείο στο οποίο έχετε τοποθετήσει παγοκύστες.

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τα τρόφιμα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και όχι στο πορτ-μπαγκάζ, αφού, ακόμη κι αν έχετε ανάψει το κλιματιστικό, η θερμοκρασία στο πορτ-μπαγκάζ παραμένει αρκετά υψηλή.

Φτάνοντας στο σπίτι, τακτοποιήστε πρώτα τα προϊόντα που μπαίνουν στο ψυγείο και την κατάψυξη.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές όχι μόνο θα διατηρήσετε τα τρόφιμα πιο φρέσκα αλλά θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πέντε συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

«Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σου;»

Τροφικές δηλητηριάσεις: Συμβουλές για να τις αποφύγετε το καλοκαίρι