ΥΓΕΙΑ

Απλοί τρόποι για να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, όταν έχουν ανάγκη από ενέργεια ή θέλουν να μείνουν ξύπνιοι.

Απλοί τρόποι για να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφεΐνη

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης ωστόσο ενέχει κινδύνους, όπως η ταχυπαλμία, οι αρρυθμίες, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η συχνοουρία που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, οι στομαχικές διαταραχές και οι πονοκέφαλοι.

Η υπερβολική ποσότητα καφέ μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία, έντονο άγχος, και τελικά να οδηγήσει στο άλλο άκρο που είναι η αϋπνία.

Μπορείτε λοιπόν παρακάμπτοντας την καφεΐνη να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπους που θα σας ξυπνήσουν και θα μας δώσουν την απαραίτητη τόνωση και ενέργεια.

Μια σύντομη βόλτα

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λονγκ Μπιτς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία δεκάλεπτη βόλτα με ζωηρό περπάτημα παρέχει αυξημένη ενέργεια για τουλάχιστον δύο ώρες, σε αντίθεση με την κατανάλωση ενός γλυκίσματος ή ενός τονωτικού ροφήματος, που πράγματι δίνει ώθηση ενέργειας, αλλά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.

bigstock London Business people walkin 107872196

Ήπια γυμναστική

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα 70 διαφορετικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 6.800 άτομα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για την τόνωση του οργανισμού. Αρκούν 30 λεπτά ήπιας άσκησης σε καθημερινή βάση για να είστε σε εγρήγορση.

bigstock Unknown Woman Wear Pink Runnin 96816854

Διατροφή

Ξεκινήστε δυναμικά τη μέρα σας, επιλέγοντας ένα πρωινό που θα σας εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια. Η ιδανική επιλογή είναι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία αποτελούν πηγή υδατανθράκων.
Στη διάρκεια της μέρας προτιμήστε ως ενδιάμεσα σνακ τα φρέσκα φρούτα, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγους ξηρούς καρπούς ή μία μπάρα δημητριακών.

Ένα μικρό και υγιεινό γλυκό, όμως λίγο παστέλι ή ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεσής σας.

Μην ξεχνάτε τέλος να πίνετε αρκετό νερό, καθώς ακόμη και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εξάντληση.

Διαβάστε επίσης:

Τρία ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε τις ημέρες του καύσωνα

Καφές: Πότε σταματά η επίδρασή του στον οργανισμό

Τροφές και ποτά που μας «κλέβουν» την ενέργεια