ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά στους άνδρες: Πόσο αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Οι άνδρες με περιττά κιλά έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και σημαντικά περισσότερες από τις γυναίκες με περιττά κιλά.

Περιττά κιλά στους άνδρες: Πόσο αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την παχυσαρκία.

Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων που εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 189 μελετών απ’ όλο τον κόσμο, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 4 εκατομμύρια εθελοντές οι οποίοι κατά την έναρξή τους δεν ήταν καπνιστές, ούτε έπασχαν από χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανάλυσης, η παχυσαρκία αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική (η πρώτη είναι το κάπνισμα).

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πού οφείλεται η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης όμως, οι παχύσαρκοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σακχαρώδους διαβήτη, ενώ έχουν και υψηλότερα επίπεδα επικίνδυνου λίπους στο συκώτι.

bigstock Fat belly Man with overweight 79333570

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ένα ελαφρώς υπέρβαρο άτομο έχει 7% περισσότερες πιθανότητες θανάτου απ’ ό,τι τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ όσοι είναι πολύ υπέρβαροι έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Αντίστοιχα, τα άτομα με 1ου βαθμού παχυσαρκία έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου ενώ τα άτομα με νοσογόνο (ή κακοήθη παχυσαρκία), δηλαδή όσοι είναι πάρα πολύ παχύσαρκοι έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως αυξημένο κίνδυνο θανάτου διατρέχουν και οι απελπιστικά αδύνατοι άνθρωποι, με τον κίνδυνο να αυξάνεται έως 43% σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους ανθρώπους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακόμα και ένας υγιής αλλά παχύσαρκος άνδρας από τη Βόρεια Αμερική έχει 29% πιθανότητες να πεθάνει πριν από τα 70 του χρόνια, ενώ ένας συνομήλικός του με υγιές σωματικό βάρος έχει 19% πιθανότητες.

Αντίστοιχα, μία παχύσαρκη γυναίκα έχει 14,6% πιθανότητες να πεθάνει πριν από τα 70 της, ενώ μία άλλη με υγιές σωματικό βάρος έχει 11% πιθανότητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητή Ιατρικής Στατιστικής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα περιττά κιλά προκαλούν πλέον έναν στους επτά πρόωρους θανάτους στη Ευρώπη και έναν στους πέντε στη Βόρεια Αμερική.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι 5 «αθώες» αιτίες πρόωρου θανάτου

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση