ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα και τη γονιμότητα του άνδρα

Οι άνδρες που πίνουν πολλά αναψυκτικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγικότητά τους και την σεξουαλική τους ζωή.

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα και τη γονιμότητα του άνδρα

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι οι άντρες που ήταν εθισμένοι στα αναψυκτικά, τύπου cola, είχαν λιγότερο δυνατό σπέρμα από εκείνους που απέφευγαν να τα καταναλώνουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.554 άντρες και όπως φάνηκε το σπέρμα όσων ήταν εθισμένοι στα αναψυκτικά είχε πυκνότητα 35 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά millilitre, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν τόσα αναψυκτικά, των οποίων η πυκνότητα ήταν 56 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά millilitre.

bigstock Soda cans with one opened 96324656

Αν και τα 35 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά millilitre είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια πυκνότητας, αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για τους άντρες.

Η έρευνα δεν βρήκε σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυτά και την χαμηλή πυκνότητα του σπέρματος, οπότε πρέπει να οφείλεται σε κάποιο άλλο συστατικό.

Τα αναψυκτικά συνδέθηκαν επίσης με την στυτική δυσλειτουργία. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η στύση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο σωματικούς, όσο και ψυχολογικούς και τα αναψυκτικά φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Όπως επισημαίνουν, τα γλυκαντικά είναι εκείνα που καταστρέφουν τις αρτηρίες στο πέος και αποτρέπουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στυτική δυσλειτουργία

Κακή στύση: Για ποια σοβαρή πάθηση προειδοποιεί

Ξαφνική απώλεια στύσης: Πώς να το αντιμετωπίσετε όταν θα συμβεί