ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Το ρόφημα που προστατεύει τον εγκέφαλο

Καθώς περνά ο χρόνος, η μνήμη όλων των ανθρώπων «αδυνατίζει» ως φυσική συνέπεια του γήρατος.

Αλτσχάιμερ: Το ρόφημα που προστατεύει τον εγκέφαλο

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεγαλύτερο κόπο και χρόνο προκειμένου να αποθηκεύσουν και να ανακαλέσουν μια νέα πληροφορία.

Η «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στο φυσιολογικό γήρας και την άνοια ονομάζεται ήπια νοητική διαταραχή. Σε αυτήν παρατηρείται μεγαλύτερη από την αναμενόμενη έκπτωση της μνήμης ή και άλλων ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Αρκετοί πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσουν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ.

bigstock Milk On A Dark Wooden Backgrou 102139976

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα της Β12 αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με όσους διατηρούν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακάλυψαν ότι το γάλα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, που συνδέεται με τη μείωση των νευρολογικών βλαβών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, καθηγητή Ντέιβιντ Σμιθ, η κατανάλωση μισού λίτρου ή περισσότερου γάλακτος την ημέρα (ακόμη και αποβουτυρωμένου), μπορεί να βοηθήσει κάποιον με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 να βρεθεί στο ασφαλές όριο. Ακόμη και δύο ποτήρια γάλακτος την ημέρα μας προστατεύουν από τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας, παρόμοιες δράσεις κατά της άνοιας έχουν η σοκολάτα και το κρασί.

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη: Οι επιστήμονες βρήκαν το «κόλπο» που την τονώνει

Απώλεια μνήμης: Με ποια διατροφή θα την περιορίσετε

Τα 2 βότανα που ενισχύουν τη μνήμη