ΥΓΕΙΑ

Ρήξη Μηνίσκου: Μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις

Τι είναι οι μηνίσκοι και ποιος ο ρόλος τους;Οι μηνίσκοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “αμορτισέρ” αφού απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση του γόνατος.

Ρήξη Μηνίσκου: Μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις

Επιπλέον, ομαλοποιούν τις αρθρούμενες επιφάνειες του μηριαίου οστού και της κνήμης και έτσι λειτουργούν ως σταθεροποιητές της άρθρωσης, ενώ παράλληλα μοιράζουν ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι δύο σε κάθε γόνατο, ο έσω και ο έξω, έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και είναι αρκετά ελαστικοί.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις. Μπορεί να συμβεί σε νεαρά άτομα λόγω κάκωσης, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του. Η τραυματική ρήξη του μηνίσκου σε νεαρά άτομα είναι και η πιο συνηθισμένη και συμβαίνει όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας. Οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου συνήθως παραπονούνται για πόνο κατά τη βάδιση ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να μπλοκάρει το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος της άρθρωσης, γεγονός που επιβάλλει άμεση αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των τραυματικών ρήξεων των μηνίσκων γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από 2 μόνο τομές του δέρματος, μήκους 1 περίπου εκατοστού η καθεμιά. Από τη μια οπή ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) με την οποία μπορεί να “δει” τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση και από τη δεύτερη οπή τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης. Σκοπός της αρθροσκόπησης είναι να αφαιρεθεί μόνο το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί η υπόλοιπη επιφάνεια που απομένει σταθερή στην άρθρωση του γόνατος. Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις που εντοπίζονται στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη εκείνη δηλαδή όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης) γίνεται προσπάθεια συρραφής και διάσωσης του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία και ξεκινά να βαδίζει, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.

Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Mediterraneo Hospital με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.
Έχει εξειδικευθεί σε επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας ισχίου και γόνατος καθώς και στην ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

sakelariou

Site: www.athensorthoexperts.gr
Athens Orthopedic Experts: Διεύθυνση: Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη, Αθήνα
Ωράριο Ιατρείου: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή: 18.00 – 21.00
Τηλ.: 213 0299117, Κιν.: 6944 838101, Email: info@athensorthoexperts.gr

Digital Tempo εξειδικευμένη εταιρεία στο ιατρικό marketing. Γνωρίστε τις υπηρεσίες προβολής που παρέχει η εταιρεία σε ιατρούς, κλινικές και νοσοκομεία. Επιμέλεια άρθρων, δημιουργία videos, κατασκευή ιστοσελίδων, δημιουργία φυλλαδίων, animation και πολλές ακόμα υπηρεσίες.