ΥΓΕΙΑ

Νεφρολιθίαση: Ο ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη της νόσου

Η ενίσχυση του καθημερινού διαιτολογίου με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νεφρολιθίασης.

Νεφρολιθίαση: Ο ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη της νόσου

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 96.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους στην αρχή του 1990 και στη συνέχεια τέθηκαν υπό παρακολούθηση για την επόμενη δεκαετία.

Στο εν λόγω χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 1.223 περιστατικά νεφρολιθίασης.

bigstock 127511249

Όπως διαπιστώθηκε όμως, οι γυναίκες με τα υψηλότερα ποσοστά ασβεστίου στον οργανισμό τους διέθεταν 27% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από το νόσημα σε σχέση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η κατανάλωση phytate, ενός άλατος το οποίο περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο και εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα δημητριακά, στο μαύρο ψωμί και στα φασόλια, αποδείχθηκε πως επίσης μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση λίθων στους νεφρούς και μάλιστα σε υψηλότερο ποσοστό από εκείνο του ασβεστίου (37%).

Τέλος, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και υγρών ελάττωναν επίσης τον κίνδυνο, ενώ το ακριβώς αντίθετο ίσχυε στην περίπτωση της κατανάλωσης ζάχαρης.

Παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει τη σχέση της λήψης ασβεστίου με την εμφάνιση λίθων στους νεφρούς, κάτι που ωστόσο δεν αποδείχθηκε μέσα από τη νεότερη μελέτη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το καλοκαίρι ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά - Τι να προσέξετε

Τα 4 ποτά που θα καθαρίσουν τα νεφρά σας

Νεφρολιθίαση: Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;