ΥΓΕΙΑ

Τηλεόραση & γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άντρες

Οι άντρες φημίζονται για την προσήλωσή τους στα αθλητικά δρώμενα, οπότε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τούς καθήλωσαν στους καναπέδες φέτος το καλοκαίρι.

Τηλεόραση & γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άντρες

Ωστόσο, αυτή η αγάπη τους για τον αθλητισμό μπορεί να αποδειχθεί απειλή για τη γονιμότητά τους, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.200 υγιείς άντρες νεαρής ηλικίας ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η καθιστική ζωή επηρεάζει τη γονιμότητα.

bigstock Human Reproduction 113394368

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άντρες που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα παράγουν κατά ένα τρίτο λιγότερα σπερματοζωάρια. Συγκεκριμένα, οι λάτρεις της τηλεόρασης παρήγαγαν κατά μέσο όρο 37 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος, ενώ στους άντρες που παρακολουθούν σπανίως τηλεόραση η μέτρηση έδειξε κατά μέσο όρο 52 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Ως φυσιολογική θεωρείται η ένδειξη 40-300 εκ. ανά χιλιοστόλιτρο, ενώ ανησυχητική κρίνεται εάν βρίσκεται κάτω από τα 15 εκ. ανά χιλιοστόλιτρο.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων συνδυάστηκε με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης απαραίτητης για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης του 2013 που είχε υποδείξει ότι 15 ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα ενισχύουν την ποιότητα του σπέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Στενά εσώρουχα: Πώς επηρεάζουν την αντρική γονιμότητα

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπέρμα σας είναι υγιές

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα και τη γονιμότητα του άνδρα