ΥΓΕΙΑ

Λοιμώξεις από μύκητες: Πέντε τροφές που σας προστατεύουν

Έντονη φαγούρα, κάψιμο και κόκκινο ερεθισμένο δέρμα; Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στους μύκητες που έχουν προσβάλλει το δέμα σας.

Λοιμώξεις από μύκητες: Πέντε τροφές που σας προστατεύουν

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, επισκεφτείτε την κουζίνα σας, όπου σίγουρα θα βρείτε κάποιες τροφές οι οποίες έχουν προστατευτική δράση από τους μύκητες που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις.

Παράλληλα, αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και επιλέξτε όσες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, καλά λιπαρά και προβιοτικά.

Τυρί

Επιστήμονες μελέτησαν το 2013 γυναίκες που είχαν μολυνθεί από μύκητες. Οι 207 έλαβαν αγωγή από το στόμα αλλά και κολπικά υπόθετα και κρέμες, ενώ 209 έλαβαν την ίδια αγωγή συν κάποιες δόσεις προβιοτικών όμοιων με αυτά που υπάρχουν στο τυρί. Οι ενοχλήσεις επέμεναν μετά την αγωγή στο 80% των γυναικών της πρώτης ομάδας αλλά μόλις στο 31% των γυναικών της δεύτερης ομάδας.

Μελέτη σε 276 ηλικιωμένους ασθενείς, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τυριά με προβιοτικά είχαν κατά 75% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από μύκητες. Τέτοια τυριά είναι το τσένταρ, η παρμεζάνα, το ελβετικό τυρί και το τυρί τύπου Gouda.

bigstock Cheese 6299949

Ρίγανη

Το έλαιο ρίγανης συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς συμπληρωματικές θεραπείες για μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια. Έρευνα έδειξε ότι καταπολεμά πολλούς τύπους μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του Candida albicans, ο οποίος ευθύνεται για περίπου το 90% των μολύνσεων.

Κόλιανδρος

Γνωστός και ως Κινέζικος μαϊντανός, ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο με πολλά οφέλη. Οι καρποί του το καθιστούν επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, χαλκό, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ το έλαιό του εμποδίζει τη δράση μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις.

bigstock 137121077

Παρθένο λάδι καρύδας

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τους μύκητες χρησιμοποιείστε στο μαγείρεμα λάδι καρύδας. Πρέπει όμως να είναι παρθένο λάδι καρύδας και όχι επεξεργασμένο που έχει υποστεί χημική διαδικασία διύλισης και έχει χάσει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά του.

Παπάγια

Το εκχύλισμα των σπόρων παπάγιας είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στους μύκητες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που βοηθά στην πρόληψη από πολλές λοιμώξεις.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Οι 6 κοινές αιτίες που τους προκαλούν

Κάθε πότε να αλλάζετε μαξιλάρι για να αποφύγετε βακτήρια, μούχλα και μύκητες

Μύκητες στα πόδια; Οι φυσικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρήγορα