ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αρρύθμιστος διαβήτης: Οι επιπτώσεις στη μνήμη

Αρρύθμιστος διαβήτης: Οι επιπτώσεις στη μνήμη

Τα προβλήματα μνήμης είναι ολοένα και συχνότερα και οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν πώς μπορεί να επηρεάζονται από τα επίπεδα σακχάρου.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 4.300 εθελοντές ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερες από τις φυσιολογικές ήταν οι τιμές σακχάρου, τόσο χειρότερα απέδιδαν σε τεστ μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.419 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, οι 950 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και οι υπόλοιποι όχι.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μία σειρά από τεστ που σκοπό είχαν να αξιολογήσουν την επεισοδιακή μνήμη τους, δηλαδή την ικανότητά τους να ανακαλούν στη μνήμη τους συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία είχαν συμβεί προσφάτως ή πριν από καιρό.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος για να εξετάσουν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα τους.

bigstock Memory Loss 86621588

Η HbA1c είναι μία ουσία στο αίμα που δείχνει πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάκχαρο κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες και αποτελεί πολύ πιο αξιόπιστο δείκτη για τον διαβήτη απ’ ό,τι η απλή μέτρηση του σακχάρου.

Η HbA1c είναι φυσιολογική όταν η τιμή της είναι κάτω από 5,7%. Οι τιμές από 5,7% έως 6,4% σημαίνουν ότι το άτομο έχει προδιαβήτη, ενώ οι τιμές από 6,5% και πάνω σημαίνουν ότι πάσχει από διαβήτη.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι εθελοντές με διαβήτη οι οποίοι είχαν υψηλή HbA1c είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης τόσο κατά την έναρξη της μελέτης, όσο και στους επανελέγχους που γίνονταν επί μία εξαετία.

Μάλιστα οι επιδόσεις τους έφθιναν περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου απ’ ό,τι στους εθελοντές που είχαν ρυθμισμένο διαβήτη ή δεν έπασχαν από προβλήματα με το σάκχαρό τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το αυξημένο σάκχαρο βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου που μεταδίδουν μηνύματα στον ιππόκαμπο - το τμήμα του που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας».

 

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια μνήμης: Με ποια διατροφή θα την περιορίσετε

Το μπαχαρικό που «απογειώνει» τη μνήμη

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη