ΥΓΕΙΑ

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Νέα έρευνα που εκπονήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) καταδεικνύει ότι ο πρόωρος τοκετός είναι πιο πιθανός εάν η μέλλουσα μητέρα έχει εκτεθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης της σε ακραίες θερμοκρασίες –είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές.

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 223.375 γεννήσεις σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στην υπερβολική ζέστη ή στο υπερβολικό κρύο τις πρώτες επτά πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη γέννηση του μωρού, δηλαδή σε τοκετό πριν την ολοκλήρωση των 37 εβδομάδων της κύησης. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να γεννήσει πρόωρα μια γυναίκα που παρέμεινε εκτεθειμένη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Η συσχέτιση ήταν πιο ισχυρή ανάμεσα στον πρόωρο τοκετό και τις υψηλές θερμοκρασίες, παρά τις χαμηλές. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές είναι πιο πιθανό να αναζητήσει κανείς προστασία σε κάποιον εσωτερικό χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μπορεί να αναγκαστεί να υπομείνει τη ζέστη, ειδικά όταν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι θα ήταν συνετό να περιορίσουμε την έκθεση των εγκύων στις ακραίες θερμοκρασίες» σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πωλίν Μεντόλα, επιδημιολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές πώς και γιατί επηρεάζουν την πορεία της κύησης οι ακραίες θερμοκρασίες. Μια πιθανή θεωρία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του πλακούντα και επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς τη μήτρα, δύο παράγοντες που πιθανώς συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος τοκετός: Οι 3 βασικότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου

Πρόωρος τοκετός στο πρώτο παιδί: Τριπλάσιες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και στο δεύτερο

Πρόωρο μωρό και χαμηλό σωματικό βάρος: Ποιος κίνδυνος εγκυμονεί