ΥΓΕΙΑ

Σημαντικά μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα που γεννιούνται την 37η εβδομάδα

Η ιδανική εβδομάδα της κύησης για να γεννηθούν δίδυμα χωρίς επιπλοκές είναι η 37η, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Σημαντικά μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα που γεννιούνται την 37η εβδομάδα

Είναι ήδη γνωστό ότι ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα μωρά είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα μοναδικά. Με βάση προηγούμενες μελέτες, στις κυήσεις διδύμων, όταν αυτά έχουν κοινό πλακούντα, ο κίνδυνος γέννησης νεκρού παιδιού είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός μοναδικού παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, ο κίνδυνος θανάτου τους είναι πενταπλάσιος.

Έως τώρα ήταν ασαφές ποια διάρκεια κύησης είναι η καλύτερη, ώστε ο κίνδυνος να είναι ο μικρότερος δυνατός. Μέχρι σήμερα, οι συστάσεις για τον ιδανικό τοκετό ποικίλλουν από την 34η έως την 37η εβδομάδα για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα (πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης) και από την 37η έως την 39η εβδομάδα για αυτά με ξεχωριστούς πλακούντες.

bigstock Twin Baby Girls Holding Hands 98832137

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις 32 σχετικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 35.200 τοκετούς διδύμων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι για τα δίδυμα με ξεχωριστό πλακούντα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους θανάτους κατά εννέα ανά 1.000 γεννήσεις. Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα, ο τοκετός πρέπει να αποφεύγεται πριν την 36η εβδομάδα της κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς γίνεται να έχουν διαφορετικό πατέρα τα δίδυμα του Βιετνάμ;

Δίδυμη κύηση: Η ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες

Οι δίδυμες αδελφές που δεν μπερδεύει κανείς!