ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν επιδρά αρνητικά μόνο στον εγκέφαλο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης.

Υπέρταση: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων

Η παιδική υπέρταση παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι επιπτώσεις της όμως στον εγκέφαλο δεν έχουν μελετηθεί τόσο όσο στους ενήλικες, για τους οποίους είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή πίεση επιβαρύνει τον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λάντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής “Journal of Pediatrics”, συνέκριναν δύο ομάδες παιδιών και εφήβων δέκα έως 18 ετών, αποτελούμενες από 75 άτομα η κάθε μία.

bigstock Child practicing ABC s as part 25718945

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα υπερτασικά παιδιά δεν έχουν έκπτωση νοητικών λειτουργιών, αποδίδουν όμως λιγότερο καλά σε σχέση με τα παιδιά χωρίς υπέρταση.

Η μία ομάδα είχε διαγνωσθεί με υπέρταση πρόσφατα, ενώ η άλλη δεν είχε τέτοιο πρόβλημα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τα ίδια γνωστικά-νοητικά τεστ (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, λεκτικής ικανότητας κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι είχαν υπέρταση, εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις, έχοντας χειρότερη μνήμη, μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής, οργανωμένης σκέψης κ.α.

Οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες και οι επιδόσεις και των δύο ομάδων κινούνταν γενικά εντός των φυσιολογικών ορίων.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις θα μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά σε μειονεκτική θέση στο σχολείο ή αργότερα στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε ο Λάντε, προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσο στον εγκέφαλο των υπερτασικών παιδιών συμβαίνουν νευροβιολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχετική υστέρησή τους στα τεστ.

Το ζήτημα αυτό απαιτεί έρευνα με τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης και θα μελετηθεί στο μέλλον. Θα εξετασθεί επίσης κατά πόσο η θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα, σωστή διατροφή ή σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με διαταραχές ύπνου έχουν συχνότερα υπέρταση. Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 3,5% των παιδιών ηλικίας τριών έως 18 ετών πάσχουν από υπέρταση.

Διαβάστε επίσης:

Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της πίεσης

Υπέρταση: 3 φυσικοί τρόποι για να «ρίξεις» την πίεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ