ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό: Η διατροφή που μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό: Η διατροφή που μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες κάτω των 50 ετών μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.

Ερευνητές από την Κλινική του Κλήβελαντ στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Nestle Research Center υπέβαλαν μια ομάδα 33 υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων σε διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης ή με κατεργασμένα δημητριακά για δυο περιόδους, διάρκειας 8 εβδομάδων. Οι διατροφές ήταν ακριβώς ίδιες, εκτός από το περιεχόμενο σε δημητριακά ολικής άλεσης ή κατεργασμένα δημητριακά.

Στην έναρξη και στο τέλος κάθε περιόδου, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επί 3 ημέρες σε μεταβολική εξέταση.

bigstock Oatmeal in bowls walnuts app 75058720

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει σημαντικά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και τους θανάτους που αυτοί επιφέρουν.

Ακολουθώντας την αγωγή με τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι συμμετέχοντες είχαν τριπλάσια βελτίωση στη διαστολική πίεση σε σχέση με την ομάδα των κατεργασμένων δημητριακών.

Η βελτίωση ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθεια κατά σχεδόν ένα τρίτο και του κινδύνου θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά δύο πέμπτα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, απώλεια λίπους, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, της συνολικής χοληστερόλης και της LDL και στις 2 περιόδους, διαφορές που οφείλονταν στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών.

Ο ερευνητής John Kirwan, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition.

 

Διαβάστε επίσης:

Δημητριακά ολικής άλεσης: Από τι προστατεύουν τα δόντια σας

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης: Ποιο στοιχείο πρέπει να περιέχει η διατροφή

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με την περίμετρο του καρπού σας

BEST OF NETWORK