ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έλλειψη βιταμίνης D: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Έλλειψη βιταμίνης D: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «βιταμίνη του ήλιου», καθώς ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο ήλιος είναι η βασικότερη πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο, ενώ μικρές ποσότητες μπορούμε να λάβουμε και από τη διατροφή μας, συγκεκριμένα από τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, τα αυγά, τα ενισχυμένα δημητριακά και άλλα προϊόντα.

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες της βιταμίνης D είναι η ανάπτυξη του σκελετού και η προστασία από χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει και την πιθανή συμβολή της στην πρόληψη του καρκίνου.

bigstock Foods Rich In Vitamin D Healt 143899487

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, η έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης συνδέεται με την εκδήλωση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) επτά παλαιότερων μελετών. Οι πέντε από τις επτά μελέτες υπέδειξαν σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη της βιταμίνης και τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Σχετικό πείραμα που εκπόνησαν οι ερευνητές έδειξε ότι τα κύτταρα που υπάρχουν εσωτερικά στο τοίχωμα της κύστης έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τη βιταμίνη D, διαδικασία που μπορεί εν συνεχεία να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τη Δρ Ρόζμαρι Μπλαντ, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, η διαπίστωση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού η το ανοσοποιητικό παίζει ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και εξουδετέρωσης μη φυσιολογικών κυττάρων, πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο.

Αν και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στον ήδη τεράστιο όγκο επιστημονικών δεδομένων που υπογραμμίζουν τη σημασία της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Η βιταμίνη D είναι οικονομική και ασφαλής, οπότε η χρήση της στο πεδίο της πρόληψης του καρκίνου είναι ένα συναρπαστικό ενδεχόμενο και μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μπλαντ.

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)