ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες και αλκοόλ μετά τα 40: Τα οφέλη για την υγεία

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού, έχει σχετιστεί με καλύτερη καρδιολογική υγεία, ειδικά στους άνδρες.

Γυναίκες και αλκοόλ μετά τα 40: Τα οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με ερευνητές από το Νοσοκομείο Brighamand Women στη Βοστώνη και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα μετά τα 40 μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να φτάσουν πιο υγιείς στην τρίτη ηλικία, αποφεύγοντας μια σειρά σοβαρών ασθενειών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Nurses’ Health Study, που άρχισε το 1976 και έκτοτε παρακολουθεί την πορεία της υγείας περισσότερων από 200.000 γυναικών.

Στην πρώτη από τις μελέτες, αξιολογήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία 14.000 γυναικών, οι οποίες έφτασαν στα 70 τους χρόνια.

bigstock Redhead Woman Enjoying A Glass 139690577

Όπως διαπίστωσαν, οι 1.499 από αυτές έφτασαν στα 70 τους δίχως σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, και δίχως σωματικούς περιορισμούς ή προβλήματα μνήμης.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγούν την ευεξία τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που στα 40 και στα 50 τους πίνουν ένα ή δύο ποτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, έχουν κατά 28% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν καθόλου.

Σε δεύτερη μελέτη αναλύθηκε ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε 73.450 από τις εθελόντριες της Nurses’ Health Study, οι οποίες δεν είχαν ούτε καρδιοπάθεια ούτε καρκίνο πριν από 34 χρόνια που δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν.

Συνολικά, 1.822 γυναίκες έπαθαν εγκεφαλικό στα χρόνια που πέρασαν - με τις γυναίκες που έπιναν λίγο αλκοόλ την ημέρα να διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πως ακριβώς ωφελεί το αλκοόλ την υγεία, αλλά εικάζουν ότι βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίζει καλύτερα τη γλυκόζη και ότι μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεως του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα είναι ευεργετικό για την υγεία ανδρών και γυναικών