ΥΓΕΙΑ

Πέντε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν κάνετε το τεστ

Εάν κάνατε σεξ χωρίς προστασία, είτε σκόπιμα είτε πάνω στο... πάθος της στιγμής, μάλλον σας περνά από μυαλό η ερώτηση «Μήπως είμαι έγκυος;». Αν και το τεστ εγκυμοσύνης είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να πάρετε απάντηση στην ερώτηση αυτή, συχνά πρέπει να περιμένετε αρκετές εβδομάδες για να θεωρηθεί αξιόπιστο το αποτέλεσμά του.

Πέντε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν κάνετε το τεστ

Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα σημάδια που ενδεχομένως υποδεικνύουν εγκυμοσύνη; Δείτε παρακάτω!

1. Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πιο χαρακτηριστικό και σύνηθες σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες δεν σημειώνουν τις ημέρες του κύκλου τους ή δεν έχουν σταθερό κύκλο ώστε να θεωρηθεί από μόνο του αξιόπιστο σύμπτωμα.

2. Η κολπική αιμορραγία (ακόμη και τα ίχνη αίματος) αποτελούν συχνά πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης» και, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, οφείλεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Η αιμορραγία εμφύτευσης παρατηρείται περίπου στο 25% των κυήσεων, ωστόσο μόλις το 3% των γυναικών την αναγνωρίζουν ως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους.

bigstock 153140159

3. Η πρωινή ναυτία συνήθως εμφανίζεται μερικούς μήνες μετά τη σύλληψη, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό η ναυτία να εμφανιστεί ακόμη και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης.

4. Το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια είναι δύο ακόμη συμπτώματα εγκυμοσύνης που εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Η κόπωση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, μιας ορμόνης που προωθεί την υπνηλία. Από την άλλη, η δύσπνοια συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο και συνήθως επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5. Τέλος, η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη και «ακολουθεί» τη γυναίκα ακόμη και μέχρι την ημέρα του τοκετού. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προωθούν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Καθυστέρηση και αρνητικό τεστ: Δείτε τι μπορεί να σημαίνει