ΥΓΕΙΑ

Σίδηρος & εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για τις γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα χωρίς να τα χρειάζονται

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο στην εγκυμοσύνη για να καλύπτουν τις ανάγκες τόσο του δικού τους οργανισμού όσο και τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου στη μήτρα τους εμβρύου.

Σίδηρος & εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για τις γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα χωρίς να τα χρειάζονται

Αυτό συμβαίνει γιατί στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, η σύνθεση των οποίων απαιτεί περισσότερο σίδηρο. Εάν ο οργανισμός της εγκύου δεν διαθέτει αρκετό σίδηρο, τότε δημιουργείται ο κίνδυνος αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου.

Το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά να γίνονται στις εγκύους εξετάσεις σιδήρου και να χορηγούνται συμπληρώματα μόνο όταν είναι απαραίτητα, ενώ αντιθέτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ λένε να χορηγούνται σε όλες.

bigstock Pregnant woman with syringe 69465037

Σύμφωνα με νέα προειδοποίηση αμερικανών επιστημόνων, οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη δίχως να τα χρειάζονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι έγκυοι με τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης, σε σύγκριση με όσες είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 107 έγκυοι με διαβήτη κύησης και 214 οι οποίες δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο.

Οι ερευνητές τις υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος για να μετρήσουν τρεις ουσίες οι οποίες αποτελούν δείκτη των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό. Οι ουσίες αυτές είναι η φερριτίνη, η εψιδίνη και ο διαλυτός υποδοχέας τρανσφερρίνης (sTfR).

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, οι συγκεντρώσεις της εψιδίνης κατά την 15η έως 26η εβδομάδα της κύησης ήταν 16% υψηλότερες στις γυναίκες με διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις υγιείς εγκύους, ενώ σχετίζονταν με αύξηση κατά 2,61 φορές του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα της φερριτίνης σχετίζονταν με αύξηση κατά 2,43 φορές του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη στις εβδομάδες 10-14 της κυήσεως και κατά 3,95 φορές στις εβδομάδες 15-26.

Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των εμβρύων αλλά είναι πιθανό η περίσσειά του να αυξάνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες το οποίο με τη σειρά ευνοεί τις βλάβες στο πάγκρεας - και αυτό ανοίγει τον δρόμο στο διαβήτη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν επιθεώρηση Diabetologia.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό