ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς μπορεί να προστατεύσει μια έγκυος το παιδί της

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς μπορεί να προστατεύσει μια έγκυος το παιδί της

Επαρκή έκθεση στον ήλιο για τις εγκύους συνιστούν επιστήμονες από τη Δανία, αφού διαπίστωσαν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον το παιδί πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D, η οποία στη συνέχεια περνά μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology, τα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι 1,5 φορά πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣκΠ μεγαλώνοντας.

bigstock Beautiful Pregnant Woman In Su 95577782

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από ανάλυση στοιχείων για 512 ασθενείς με ΣκΠ και 972 υγιή άτομα αντίστοιχου φύλου και αντίστοιχης ηλικίας. Βάσει των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους κατά τη γέννηση, υπολογίστηκε ότι όσοι βρίσκονταν στο ανώτατο 20% είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την αυτοάνοση πάθηση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία της γυναίκας, την ανάπτυξη του εμβρύου και τη μελλοντική σκελετική υγεία του παιδιού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μένει να επιβεβαιωθεί από επόμενες έρευνες κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοάνοσα νοσήματα & διατροφή: Ποιος ο ρόλος των λιπαρών

BEST OF NETWORK

PlusQueen