ΥΓΕΙΑ

Μέτρηση χοληστερόλης: Επιτρέπεται να φάω πριν την εξέταση;

Με αφορμή τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (European Atherosclerosis Society) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) εξέδωσαν νέα οδηγία σχετικά με τη διενέργεια εξετάσεων για τον καθορισμό του λιπιδαιμικού προφίλ.

Μέτρηση χοληστερόλης: Επιτρέπεται να φάω πριν την εξέταση;

Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη συγκαταλέγεται και η καρδιολόγος, Διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κα Γενοβέφα Κολοβού, υπεύθυνη Εξωτερικών Ιατρείων και Μονάδας LDL Αφαίρεσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες ατόμων, μία που νήστευσε πριν τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων και μία ομάδα που δεν νήστευσε.

bigstock Cholesterol Level Conceptual M 51872137

Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι δεν παρουσιάζονται κλινικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Όπως σημειώνει η κα Κολοβού, σύμφωνα με τη μελέτη, εξετάσεις για τον καθορισμό τιμών της χοληστερόλης, HDL, LDL, τριγλυκεριδίων, απολιποπρωτεϊνης Α1, απολιποπρωτεϊνης Β1 και λιποπρωτείνης (a) μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν ο εξεταζόμενος έχει γευματίσει.

Η νέα Οδηγία θα βοηθήσει ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες για την πρόληψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, να προσέρχονται για την απαραίτητη εξέταση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρωινή ή απογευματινή, τους εξυπηρετεί.

Θα οδηγήσει επίσης περισσότερα άτομα να προσέλθουν για εξέταση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αφού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ως αποτέλεσμα κι αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό, περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν οδηγίες πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις για χοληστερίνη