ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύουν το μωρό

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύουν το μωρό

Η πρόσληψη ιχθυελαίων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται ευεργετική για τη μελλοντική υγεία του παιδιού, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στη Δανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, τα ιχθυέλαια μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει αργότερα άσθμα. Από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν ιχθυέλαια σε μορφή κάψουλας, ποσοστό 16,9% είχαν εκδηλώσει άσθμα έως την ηλικία των τριών ετών, ενώ από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν εικονικό χάπι (placebo) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23,7%. Αυτή η διαφορά σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε 31% μειωμένο κίνδυνο άσθματος για τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να προκύψει άμεσα επίσημη σύσταση προς τις εγκύους για λήψη ιχθυελαίων. Αν και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες ούτε στις μητέρες ούτε στα παιδιά, η δόση ιχθυελαίων που χορηγήθηκε ήταν αρκετά μεγάλη, συγκεκριμένα 2,4 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα 15 έως 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που τυπικά λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

bigstock Pregnant Happy smiling Woman s 80495066

Ποσοστό περίπου 25% των μαμάδων και 20% των μπαμπάδων (από τα 736 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη) είχαν άσθμα, επομένως υπήρχε κληρονομική προδιάθεση της αναπνευστικής πάθησης για ορισμένα από τα παιδιά. Οι ασθματικοί γονείς κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα στην ομάδα των ιχθυελαίων και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι κάψουλες που έλαβαν οι γυναίκες περιείχαν δύο είδη λιπαρών οξέων, το EPA και το DHA.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο παρόμοιων δοκιμών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για επίσημη σύσταση. Επίσης, όπως αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Χανς Μπίσγκαρντ, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, θα πρέπει να δοκιμαστούν τα ιχθυέλαια και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και σε διαφορετικές δοσολογίες.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη εστίασε στη λήψη ιχθυελαίων μόνο σε μορφή κάψουλας, αφού δεν συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση ψαριού στην εγκυμοσύνη, λόγω της περιεκτικότητας ορισμένων ειδών (π.χ. ξιφίας, τόνος) σε υδράργυρο.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα ιχθυέλαια έχουν προστατευτική δράση ενάντια στο άσθμα και η θεωρία πίσω από τη συσχέτιση μεταξύ των δύο είναι ευλογοφανής. Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών και των πνευμόνων και τα ιχθυέλαια αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε και τι αγνοούμε για την πανδημία - Από όσα μας δίδαξε η Ιστορία στο «αύριο»

Επιστροφή στη θάλασσα: Οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία στην Ελλάδα τον καιρό της πανδημίας

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν