ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η αρτηριακή πίεση της μητέρας «προβλέπει» το φύλο του μωρού!

Η αρτηριακή πίεση της μητέρας «προβλέπει» το φύλο του μωρού!

Η πίεση του αίματος που έχει μια γυναίκα προτού καν μείνει έγκυος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης «πρόγνωσης» για το φύλο του μωρού που θα γεννήσει, σύμφωνα με μια νέα καναδο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι δυνατή μια τέτοια πρόβλεψη με βάση την αρτηριακή πίεση και μάλιστα μήνες πριν γεννήσει μια γυναίκα. Για τον λόγο αυτόν, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ενδοκρινολόγο δρα Ραβί Ρατνακαράν του Νοσοκομείου του Όρους Σινά του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης American Journal of Hypertension, μελέτησαν 1.411 γυναίκες, κατά μέσο όρο 26 εβδομάδες προτού μείνουν έγκυες, οι οποίες τελικά γέννησαν 739 αγόρια και 672 κορίτσια.

bigstock 136946336

Διαπιστώθηκε ότι γυναίκες με υψηλή πίεση είχαν σε γενικές γραμμές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρια, ενώ οι γυναίκες με χαμηλή πίεση κορίτσια. Πιο συγκεκριμένα, όσες γέννησαν αγόρι είχαν υψηλότερη μέση συστολική πίεση (το μεγαλύτερο από τα δύο νούμερα που μετράνε την πίεση – το χαμηλότερο είναι η διαστολική), σε σχέση με όσες γέννησαν κορίτσι. Οι μητέρες των αγοριών είχαν προηγουμένως μέση πίεση 106 mm Hg, έναντι 103 mm Hg που είχαν οι μητέρες των κοριτσιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από αυτά τα ευρήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μιας γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί ανεξάρτητο δείκτη πρόγνωσης ότι θα γεννήσει αγόρι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις κ.α.) είναι δυνατό να επηρεάσουν το φύλο των παιδιών που γεννιούνται και έτσι την αναλογία αγοριών-κοριτσιών σε έναν πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Η κοιλιά της εγκύου «προδίδει» αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι;