ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας - Ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας - Ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν

Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερους την ηλικία, τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, αλλά και τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), για να θεωρηθεί το σπέρμα ικανό για αναπαραγωγή πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις: να διαθέτει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, με το τουλάχιστον 50% από αυτά να έχουν πολύ καλή κινητικότητα και το τουλάχιστον 30% καλή μορφολογία.

Με την ηλικία μειώνεται σταδιακά η ποιότητα του σπέρματος. Συνήθως μετά τα 40-45, παρατηρείται βαθμιαία μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητά τους, γεγονός που μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα.

Επειδή όμως η μείωση αυτή είναι πολύ σταδιακή, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανδρών που απέκτησαν παιδιά σε πολύ μεγάλη ηλικία – ακόμα και στα 70 ή στα 80 τους.

bigstock Sperm 90836390 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής Huntington, στην Βραζιλία, μετά τα 41, η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται κατά 7% τον χρόνο μέχρι να κλείσουν τα 45 τους χρόνια – και στη συνέχεια, η φθίνουσα πορεία της είναι ακόμα ταχύτερη.

Οι ειδικοί μελέτησαν ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), διαπιστώνοντας πως η γονιμότητα των ανδρών μειωνόταν ασταμάτητα μετά τα 41 χρόνια – και έτσι, ενώ τα ποσοστά επιτυχημένης εγκυμοσύνης ήταν 60% όταν οι πατέρες είχαν ηλικία 41 ετών, στους 45άρηδες μετά βίας έφτασαν το 35%.

Άλλοι παράγοντες

Πολύ πριν από αυτή την ηλικία, όμως, η ανδρική γονιμότητα μπορεί να πληγεί από καθημερινές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ειδικά η αυξημένη κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, αφ’ ενός μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων οπότε δυσκολεύει το να φτάσουν έως το ωάριο, αφ’ ετέρου μειώνει τον αριθμό τους.

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης, ενώ σε μικρές ποσότητες ενεργοποιεί το σπέρμα, σε μεγάλες ποσότητες, π.χ. 4-5 καφέδες την ημέρα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Πλήγμα τέλος για την ανδρική γονιμότητα αποτελεί και η αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, που έχει ως συνέπεια να μειώνεται τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, όσο και η κινητικότητά τους.

Η θερμοκρασία αυξάνεται με την καθιστική ζωή, την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, τα στενά εσώρουχα, τα στενά παντελόνια, ακόμα και με το να γράφει κανείς έχοντας το λάπτοπ με τις ώρες στα πόδια του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική γονιμότητα: Με πόση γυμναστική και σε πόσο διάστημα μπορεί να βελτιωθεί

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 10 θάνατοι - Στους 84 οι διασωληνωμένοι

Σουδάν: Τα ισλαμικά σχολεία της φρίκης - Εκεί όπου αλυσοδένουν, χτυπούν και βιάζουν μαθητές

Ανασχηματισμός – Πότε θα γίνει: Οι κεντροαριστεροί και οι γκρίνιες των βουλευτών

Κορονοϊός: «Αγγίζουμε» τα 1.000 κρούσματα - Αγωνία για τις ΜΕΘ - Συναγερμός σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: Πώς πληρώνονται όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για πρώτη κατοικία: «Οι δανειολήπτες από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές»

Κορονοϊός: Συλλήψεις, ανοιχτά μαγαζιά μετά τις 00.30 και πρόστιμα για μάσκα

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ο ρόλος του «μαφιόζου» Ερντογάν - Έτσι δεν χρεοκοπεί η Τουρκία

Αποκάλυψη: Τότε θα γίνει το γενικό lockdown στην Ελλάδα

Οικογενειακή τραγωδία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό αδερφό του

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Δείτε πόσα θα πάρετε - Αναλυτικοί πίνακες

Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμες για ισχυρό πλήγμα στους Τούρκους - Ασφυκτικό μαρκάρισμα